
Kokt färsk eller rimmad skinka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 279

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1673 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 4%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min + 1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Scottish" under bilden.
- Kött: Såväl färsk som rimmad, med eller utan ben och med eller utan svål kan kokas. Vanligast är benfri rimmad skinka med svål. Skölj av skinkan i kallt vatten. Hemrimmad skinka blötläggs i ett dygn.
- Skumma: Lägg skinkan i kastrull och täck med vatten. Koka upp. Skumma av de första 10 minutrarna om skyn skall användas. Läs mer > Så skummar man.
- Smaksättare: Skinkan kan kokas som den är, eller så smaksätts spadet med lök, rotsaker och liknande. Lägg i grytan efter skumning.
- Koka: Låt sjuda under lock på svag värme till kärntemperatur 67°C (63-75°C). Beräkna för kylskåpskall skinka 60 minuter per kilo och för rumstempererad 40 minuter per kilo.
- Ta ur skinkan. Skär/dra av svålen när den svalnat lite grann. Om skinkan skall griljeras behålls ett lager späck, i annat fall skärs också det bort.
- Skinkan serveras varm eller kall skuren i tunna skivor.
Kockens kommentar
Hel skinka (fläskben) med svål och ben är ett stort köttstycke bestående av flera muskler. Den styckas vanligtvis i mindre bitar ("butiksskinka"), rakt av eller anatomiskt i styckdelarna fransyska, rostbiff, ytter- och innanlår. En skinka i butik väger vanligtvis 2-4 kilo, men både mindre och större kan fås. Läs mer, klicka på ingrediensen.Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv