Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 34

Kcal / portion: 738

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2954 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min + 360 tim )
- Dag 1: Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Lägg skinkan lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl. Ställ kallt i 24 timmar.
- Dag 2: Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och låt koka några minuter. Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.
- Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Låt skinkan rimma 14-20 dagar.
- Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.
Kockens kommentar
Till en mycket stor skinka (7-8 kg) behövs dubbel sats. Man kan också spruta in saltlösning i skinkan med en köttspruta, vilket ger effektivare saltning. Läs mer > Köttspruta.
Julskinka: Rimmat kokt eller ugnslagad skinka är klassiskt till jul sedan 1600-talet. Inför jul slaktades grisen och rimmades väl, så att köttet kunde sparas länge.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv