
Sous videkokt skinkstek på enkelt sätt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 202

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 27%
Fett: 4%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (10 min + 12 tim )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.
- Köp inplastad skinka. Till julskinka används rimmad skinka. Tillaga till kärntemperatur 68°C för saftigaste kött, 70-72°C för smakrikare kött.
- Koka: Lägg den inplastade skinkan i kastrull. Täckt med vatten, lägg på lock. Reglera temperaturen i vattnet till 68-72°C, vilket är svårt om man inte har en anordning för detta. Alternativt tillagar man i ugn (se kommentar). Kokar man på högre värme så funkar det också, men det går fortare och blir inte lika saftigt.
- Köttet är klart efter cirka 12 timmar.
- Skinkspad: I paketet samlas ganska mycket skinkspad, vilket kan användas till "dopp i grytan". Späd med vatten till lagom stark smak. Kokar man skinkan utan plasthölje måste man koka ner kokspadet ordentligt för att få tillräcklig smak på det.
- Griljering (julskinka): Till jul brukar man senapspanera och griljera skinkan. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Matgeek. Tillaga "sous vide" i ugn: Sätt ugnen på 68-72°C, men inte högre för det kan få plasten att smälta. Lägg in skinkan i ugnen och tillaga till önskad temperatur.Sous vide (fr. i tomrum): Detta är en förenklad, eller om man så vill en fuskvariant av sous vide-kokning, vilket innebär att koka vara vakuuminpackad i plastpåse på svag värme (55-60°C) som sjudes i flera timmar. Läs mer > Om sousvide.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv