Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Om Malzbier >

 

 

Näringsberäkning svål >

 

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 622

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3731 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 4%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 509 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om Malzbier > Äts ej

Näringsberäkning svål > Äts ej

Klimp, om degklumpar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (2 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "MBC-DIGITAL" under bilden.

  • Förbered: Skölj av steken i kallt vatten och torka av. Skär ett rutmönster i svålen. Salta och peppra köttdelen. Smeta ut ett lager senap ovanpå (kan utelämnas). Salta, peppra igen.
  • Häll vatten i en ugnsform med hög kant. Lägg i steken med svålsidan ner, vattnet skall täcka svålen. Låt stå i minst en timme för att mjuka upp svålen. I ugn mjuknar svålen snabbare.
  • Tillbehör: Koka under tiden potatis eller tillaga "knödel" vilket är vanligt tillbehör i tyskspråkiga länder (se recept nedan). Läs mer > Degklumpar som mat. Värm upp rödkål eller surkål.
  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Ugnslaga: Häll bort vattnet i formen och vänd steken så att svålsidan kommer upp. Salta svålen väl. Häll på merparten av ölet. Sätt in i ugnen i en halvtimme.
  • Häll på resten av ölet över svålen. Låt stå i ytterligare cirka 20 minuter.
  • Sänk värmen till 200°C och lät stå i cirka 30 minuter.

Kockens kommentar

Knaperstekt svål är onyttigt härligt gott. För att få den perfekt knaperstekt måste svålen först mjukas upp och mot slutet av stekningen stekas i hård värme. Detta kan ske på olika sätt, läs mer > Så knapersteks svål.

I filmen används Altbier, en tysk variant av pale ale. Vanligt är också att använda Malzbier, ett mörkt lättöl.

Vikt och näring: Svål ingår inte i näringsvärdet för fläskstek i Livsmedelsverkets databas, därför inte heller i Dietkokbokens. Om man äter den knaperstekta svålen, vilket antas i detta fall, måste "fläsksvål" läggas till i ingredienslistan för att få rätta näringsvärden.

Passar till

Semmelknödeln

Kartoffelknödeln

Hemlagad surkål

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem