Fish and Chips, en engelsk klassiker
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om frityrsmet >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fish and Chips, en engelsk klassiker

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 534

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2135 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 5%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 365 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om frityrsmet > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

...

Skapat av
Jamie Oliver

Tillagning

  1. Skala och skär potatis i jämnstora potatisklyftor. Lägg i vattenskål. Ställ helst in i kylskåp ett tag för att bli kall. Ta ut. Låt rinna av väl. För riktigt krispig pommes frites se separat recept > Krispig pommes frites (tidsåtgång 2,5 timmar).
  2. Värm oljan till 160°C. Läs mer > Så friterar man.
  3. Potatis: Fritera potatisen i cirka 4 minuter utan att brunfärga, så att potatisen mjuknar. Ta ur och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Förbered fisken, skär i portionsbitar (~4x7 cm, 65g). Se till att fisken är torr så fastnar smeten bättre. Lägg ut flera lager hushållspapper på tallrikar.
  5. Frityrsmet: Blanda mjöl, öl och salt till jämn smet. Ställ kallt tills fritering. Vispa upp äggvitan till fast skum. Vänd sedan ner äggvispet i smeten.
  6. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  7. Fritera: Doppa fiskbitarna i frityrsmeten. Lägg ner portionsvis fisk och potatis. Låt fritera 3-4 minuter till fin ljusbrun färg.
  8. Ta upp bitarna med hålslev och lägg dem att rinna av på hushållspapper. Salta.

Kockens kommentar

Doppa försiktigt ner fisken i oljan så att den flyter i stället för att fastna i botten. Lägg inte i för mycket åt gången vilket sänker temperaturen alltför mycket. Vänd varan i grytan en eller flera gånger. Frityrsmet med uppvispad äggvita ger fluffigt skal (läs mer > Om frityrsmet). Se filmer med mästerkockar som lagar fish and chips, gå till > Så friteras fisk.

Frityrsmet som äts: All panering som behövs för att panera äts inte. För att få rättvisande portionsvikt och näringsvärden anges "behovet" med "Äts ej" och konsumtion anges med "Panering som äts". Vattnet i smeten avdunstar vid friteringen. All panering är energirik. Tillagad fisk i receptet med panering och fettupptag väger drygt 200 gram, varav panering 12%. Energimängd 260 Kcal, varav 40% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäknas panering.

Historia: Fish & Chips (chips = pommes frites) är klassisk engelsk "take away" från mitten av 1800-talet, populär i Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Trålfiskets och järnvägens introduktion gjorde maträtten till standardmat i en växande arbetarklass. Under Andra Världskriget var fish & chips undantaget från ransonering. En engelsk fish and chips shop brukar kallas chippy. Ursprungligen friterade man i stekfett eller ister, men numera används mestadels matolja t.ex. jordnötsolja. Det finns många recept­alternativ, varav detta är skapat av Jamie Oliver. Vanlig klassisk efterkryddning är stänk av mild vinäger och/eller lite curry (som också kan blandas in i smeten). Traditionellt lindas fisk och chips in i tidningspapper format till en strut.

Passar till

Krispig pommes frittes

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem