
Krispiga pommes frites
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 277

GBR (GI) / port: 19
Recept: 1106 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 11%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Fritös > Äts ej
Fettupptag vid fritering Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Välj fast potatissort, helst stora. Rengör eller skala den och skär i 1 cm tjocka stavar. Lägg i bunke med kallt vatten. Låt stå i en haltimme, gärna i kylskåp. Byt helst vattnet ett par gånger.
- Häll bort vattnet, låt rinna av och lägg på torkduk, handduk eller hushållspapper. Lägg över handduk eller dylikt och torka lätt med hjälp av händerna.
- Värm oljan till 150°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera stavarna i omgångar ā 3-6 minuter beroende på stavarnas tjocklek, men inte så länge att de får färg.
- Lägg över på hushållpapper för avrinning och avsvalning. Ställ helst kallt i avvaktan på fritering straxt före måltid. De kan också frysas för att användas vid ett senare tillfälle.
- Hetta upp frityrolja till 175°C. Lägg ut hushållspapper på fat.
- Fritera tills friten fått lagom ljusbrun färg och blivit krispiga, cirka 5 minuter.
- Lägg på galler eller hushållspappret för fettavrinning och salta direkt. Servera snarast.
Kockens kommentar
För att få riktigt krispiga pommes frites måste potatisstavarna först urvattnats ordentligt, varefter friten friteras två gånger med avsvalning däremellan.
Näring: För att näringsberäkning skall bli korrekt i recept måste man välja ingrediensen "Potatis till fritering" och ange tillagningsmetod "stek", samt välja vara "Fettupptag frityrolja" och ange 0,6 dl per kilo rå potatis. Läs mer > Så friteras rotfrukter. Där framgår också knepen bakom McDonald´s pommes frites.