Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 696

GBR (GI) / port: 11
Recept: 4178 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (8 tim + 5 tim )
- Sätt ugnen på 100°C.
- Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. Ställ in i ugn.
- Stick in en köttermometer när köttet tinat efter några timmar. Låt köttet stå tills termometern visar 57°C, efter totalt cirka 7 timmar.
- Lag: Krossa enbär. Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.
- Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Se till att lagen täcker köttet, använd en tyngd vid behov. Eller så kan man lägga köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och försluta påsen.
- Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt.
- Klyftotatis: Sätt ugnen på 225°C.
- Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor. Lägg på ugnsplåt eller i ugnsform. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite salt eller örtkrydda. Stek mitt i ugnen i 20-30 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.
- Sallad: Förbered sallad.
- Svamp: Skär svampen i mindre bitar. Hetta upp stekpanna och torrstek svampen tills den inte längre avger fukt i pannan. Tillsätt smör och stek den tills den fått lite färg. Rör om. Salta.
- Skär köttet i tunna skivor. Servera.
Kockens kommentar
Tjälknöl är ett klassiskt norrländskt sätt att tillreda stekar, som förr benämndes tjälknul (läs mer > Om tjälknul). Det går lika bra att använda rostbiff, fransyska eller innanlår från både hjort och älg. Se recept > Tjälknöl grundrecept.Stekgrad: Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött som är jämnt genomstekt. Köttet blir även mört om det välsteks. Stektider:
Tjälknöl norm | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | 55°C | 60°C | 65°C |
Ugn 75°C | 5 tim/kg | 6 tim/kg | 7 tim/kg |
Ugn 100°C | 4 tim/kg | 5 tim/kg | 6 tim/kg |
Preliminär skattning av Kockskolan på begränsat underlag.