
Gin- och vinmarinerad älgstek
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 590

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3538 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas älgkött > Äts ej
Om surstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (2 tim + 96 tim )
- Marinera 3-5 dagar: Skala och skiva morot. Skala och hacka vitlök och rödlök. Skär tomater i klyftor. Krossa enbär.
- Blanda ingredienserna med gin och vin i en plastpåse. Stoppa in köttet och knyt ihop. Låt marinera 3-5 dagar i kylskåp. Vänd på köttpaketet varje dag.
- Serveringsdagen: Sätt ugnen på 150°C.
- Hetta upp matfett i en stekpanna på hög värme. Ta ut köttet ur påsen och bryn det runt om till fin färg. Sila marinaden.
- Lägg köttet i en ugnssäker form och tillsätt hälften av marinaden. Sätt in mitt i ugnen i cirka 1 timme per kg kött, till innertemperatur 60-65°C. Ös köttet då och då med sky. Ta ut köttet och låt vila i 15-20 minuter.
- Tillbehör: Förbered och tillred tillbehör.
- Sås: Sila resten av marinaden i en panna och koka ner till halva mängden i 10 minuter. Tillsätt grädde och lite matlagningsmjöl. Koka till lagom tjocklek i ca 3 minuter. Smaka av med gelé, salt och peppar.
Kockens kommentar
Älgkött måste möras efter slakt och före tillagning. En variant att göra detta på är att marinera köttet och sedan låta ligga några dagar. Detta förvaringssätt, där man i stället för gin och vin använder öl och ättika, benämns surstek. Läs mer > Om surstek. Se recept via länk nedan > Klassisk surstek.
Tillagningstid:
Älgstek min/kg | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | 50-55°C | 55-60°C | 60-65°C |
Ugn 175°C | 45 min/kg | 55 min/kg | 65 min/kg |
Ugn 150°C | 50 min/kg | 60 min/kg | 70 min/kg |
Ugn 125°C | 70 min/kg | 80 min/kg | 90 min/kg |
Avser tempererad stek utan ben. Stek med ben tar lite kortare tid.
Räkna med att kylskåpskallt kött tar runt 1 timme längre att tillaga.
Läs mer > Om innertemperaturer.