
Wallenbergare original
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 1136

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4543 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej
Om Hagdahl > Äts ej
Om Julius Carlsson > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Werner Vögeli
Tillagning (45 min )
- Köttfärsen skall vara finmald (3 gånger genom fina skivan på köttkvarnen). Helst av kalvinnanlår och absolut fri från senor och fett. Ställ in i kylskåpet, den skall helst vara iskall.
- Blanda färs med salt, peppar, äggulor i en bunke. Tillsätt kall grädde lite i taget under hård omrörning med träslev. Låt färsen vila en stund.
- Skala och koka potatis. Mosa med potatisstöt och tillsätt en klick smör och grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar.
- Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö ut hälften på ett smörpapper.
- Dela färsen i portionsdelar. Platta ut till runda biffar cirka 1,5 centimeter tjocka (plattare än på bilden ovan). Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
- Värm ärterna hastigt i kokande vatten.
- Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på var sida. Lägg upp.
- Fräs ur pannan med ytterligare en smörklick och häll det genom en sil över Wallenbergarna.
- Servera med mos, äter och rårörda lingon.
Kockens kommentar
Rätten lär ha tillkommit när Marcus Wallenberg, inspirerad från en utlandsresa på 1930-talet, bett köksmästaren Julius Carlsson på restaurang Cecil i Stockholm att tillaga en rätt av hackad kalvfilé. Läs mer > Om Julius Carlsson. En annan version är att rätten är uppkallad efter Amalia Wallenberg, dotter till Charles Emil Hagdahl (se dito), som sägs ha skapadt anrättningen. Rätten på bilden är tillagad i ugn av Petter Thoen, Kockskolan.