Engelsk översättning blood as food

Fransk översättning sang en nourriture

Italiensk översättning sangue come cibo

Tysk översättning Blut als Nahrung

Spansk översättning sangre como alimento

Blodmat av olika slag var vanligare förr, när man var noga med att ta tillvara allt ätbart på slaktdjur. Blodet tappades genom ett snitt genom halspulsådern och användes till soppa, blodpalt, korv, pudding, pölsa, i pannkaka och i bröd (paltbröd). Blodet kunde även drickas färskt utblandat med vatten. Svensken av idag är generellt avvisande till inälvor i allmänhet och till blod i synnerhet. Bortsett från blodpudding är blodrätter sällsynt förekommande. Blod används en del i livsmedelsindustrin till exempel i korvar med låg proteinhalt/köttinnehåll. Läs mer > Blodets beståndsdelar.

  • Svartsoppa (fr. soupe de sang de canard) tillagas av gås- och/eller grisblod blandat med buljong och smaksatt med vin, madeira, konjak, sirap, vinäger, peppar, nejlika, ingefära och kanel. Till soppan serveras gåskrås, äppelklyftor, katrinplommon och leverkorv. Det är en klassisk förrätt till helstekt gås serverad på Mårtensgås i november. Se recept > Svartsoppa med krås. Färdig svartsoppa kan man köpa där man hittar färsk gås.
  • Blodkorv (fr. boudin) framställs av blod från svin eller nötkreatur, blandat med t.ex. späcktärningar, buljong, rågmjöl, russin och kryddor. Blodkorv äts främst i södra Sverige. En och annan blodkorv brukar förekomma även i delikatessdiskarna norröver. Läs mer > Inälvskorvar.
  • Blodpudding tillreds av svinblod blandat med öl/svagdricka, rågmjöl, späcktärningar, sirap, kryddor m.m. Äts mest i mellersta och norra Sverige. Läs mer > Blodpudding.
  • Blodpalt görs av en tjock smet av blod och rågmjöl som formas till runda kakor, ibland med inkråm av fläsktärningar. Palten kokas i lätt saltat vatten. Blodpalt förekommer främst i mellersta och norra Sverige. Läs mer > Kroppkakor, palt & kams.
  • Paltbröd, blodbröd är rågmjölsbröd med inblandning av blod, vilket inte skall sammanblandas med palt eller blodpalt. Paltbröd är ett torkat hårt bröd som mjukas upp genom att koka det i lättsaltat vatten. Serveras med stekt fläsk och lök- eller vitsås. Läs mer > Paltbröd.

Andra länder: Blodma förekommer runt om i världen, men är förbjuden inom islam, judendom, den Grekisk-ortodoxa kyrkan, Jehovas Vittnen och en del andra frikyrkor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Tamgås

Krås (})

Om paltbröd

Blodets beståndsdelar

Inälvskorvar

Blodpudding

Recept med Blodmat

Det finns 2 recept med Blodmat