
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Citron- och rosmaringlaserad hanger tender (njurtapp) med rostad majssalsa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 630

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2519 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 9%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Njurtapp nöt 1.0 kilo 46%
Rosmarin färsk 1.0 kvist 0%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Olivolja 1.0 dl 30%
Salsa verde:
Majskolv kokt konserv 400.0 gram 9%
Tomater 4.0 styck 3%
Jalapeno grön inlagd 0.5 styck 0%
Lime färskpressad 1.0 styck 0%
Dijonsenap ¤ 2.0 msk 1%
Koriander färsk 0.5 kruka 0%
Olivolja 2.0 msk 9%
Kockskolan:
Om utegrillar > Äts ej
Så grillas nötstek > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Så lagas njurtapp > Äts ej
Om salsa verde > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Tänd grillen. Sätt ugnen på 250°C.
- Lägg majs på en plåt. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter så den blir lite rostad.
- Skär ett kryss i toppen på tomater. Skålla i kokande vatten, skala. Finhacka chili. Riv limeskal och pressa den. Grovhacka koriander.
- Blanda alla ingredienser till salsan. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg vitlök, rosmarin och rivet citronskal i en bunke. Stöt samman alltsammans med en muddlare eller dylikt. Slå på olja.
- Salta och peppra kött. Lägg det på grillen, se till att det inte är för varmt. Pensla regelbundet med oljeblandningen. (Se till att ha en vattenspruta till hands för att släcka elden.) Använd termometer och stek till 56°C innertemperatur.
- Tag upp och låt vila 5-10 minuter innan det skärs upp.
Kockens kommentar
Hanger tender (sv. njurtapp, eng. hanger = galge) är en för svenskar ganska okänd styckdel av oxen. Det är en mör och smakrik detalj av mellangärdet nära njurarna. Hanging tender är mycket populär i övriga Europa, framförallt i Frankrike där den benämns onglet. Går att ersätta med rostas eller oxfilé. Klicka på ingrediensen njurtapp för mer information.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Grillat nötkött, lammkött
Liknande recept som Citron- och rosmaringlaserad hanger tender (njurtapp) med rostad majssalsa
-
Grillad ryggbiff
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad hel ryggbiff
Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan
-
Grillad lammentrecote med rödbetor och getost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad entrecôte i skivor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad lammrygg med sallad på sötpotatis smaksatt med apelsin }
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillat lammspett
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad kokt oxbringa med caesarsmör
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan