Arracacharot ¤

Fotograf/bild: Specialty Produce

Arracacharot ¤

(arracaciarot = rotsak frän Anderna)

Latin: Arracacia xanthorrhiza

Engelsk översättning arracacia root, white carrot = root vegetable from the Andes

Fransk översättning arracacia = légumes racines des Andes

Italiensk översättning arracacia = ortaggio a radice delle Ande

Tysk översättning arracacia = Wurzelgemuese aus den Anden

Spansk översättning arracacha, apio criollo = tubérculos de los Andes

Arracacha är en stärkelserik rotfrukt med ursprung från Anderna där den växer från 200 till 3600 meters höjd. Bladen liknar persilja, rötterna är tjocka korvar med vitt skal och vitt, gult eller lila innanmäte.

  • Smak: Distinkt smak som en blandning av selleri, kål och rostade kastanjer.
  • Alternativ: Rotselleri eller potatis.
  • Försäljning/säsong: Säljs inte i svenska butiker. Skördas på södra halvklotet januari-september.
  • Förvaring: Begränsad hållbarhet 2-3 veckor i kylskåp. Färsk måste konsumeras inom en vecka efter skörd.


SÅ ANVÄNDS ARRACACIAS


Äts ej rå, mestadels kokt och används liknade potatis, hel eller mosad.  Av roten görs ett grovt stärkelserikt mjöl. Används till dumplings och gnocchi. Steks också som chips. Unga stjälkar och blad kan ätas som sallat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10