Cikoriarot

Fotograf/bild: Exporters India

Cikoriarot

(vägvårda, jernört, blåbinkegräs, blåblinka, Produktion cikoriarot i världen)

Latin: Cichorium intybus

Engelsk översättning chicory root

Cikoriarot (rotcikoria) även kallad Vägvårda eller Jernört, förekommande i Sverige och i många andra länder. I Skåne kallad blåbinkegräs och blåblinka. Det är en art i släkte Cikorior (lat. Cichorium) tillhörande släkte Korgblommiga växter. Alltså samma art som ger oss frissée- och rosésallat med flera (läs mer > Cikoriasallat). Växten är högrest, 3-8 decimeter, blommorna är blå "prästkragar". Roten är droppformad liknande en rättika.


PRODUKTION CIKORIAROT

Cikoriarot produceras huvudskakningen i Europa (96%) till framställning av endiver. Total världsproduktion knappt 500.000 ton, främst i Belgien (67%) av världsmarknaden, men också i Frankrike (12%) och Nederländerna (11%). Källa: FAOSTAT. Vi är dock osäkra om värdet avser endiver eller rotvikt.


SÅ ANVÄNDS CIKORIAROT

Roten används speciellt till att driva fram endivsallat (läs mer > Endiv). Roten kan också användas som andra rotsaker, dock sällsynt men förekommer till exempel i Medelhavsländerna. Används också som djurfoder. Förr använd som kaffesurrogat i nöd- och krigstid. Bladen kan användas som sallat. Förekommer i hälsokostbranschen som undergörande medel, bland annat för att bota gikt, något för portvinsdrinkare att tänka på. På 2 veckor skall tån vara botad, utan rot tar det hela 14 dagar (!).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

CIKORIASALLAT

Endiv