Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 69

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 0
Recept: 276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 1%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kräftor levande 1.0 kilo 100%
Lag:
Vatten till kokning 2.5 liter Äts ej
Dillkronor } 10.0 styck Äts ej
Salt till kokning 1.0 dl Äts ej
Strösocker 1.0 tsk Äts ej
Tillbehör:
Vitt matbröd 0%
Hårt bröd 0%
Kryddost 31% 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min + 10 tim )
- Kontrollera att alla kräftor är levande. Sträck ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten skall då hastigt böjas in.
- Skölj kräftorna noga i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, socker, dillkronor och anis. Låt koka 5-10 minuter.
- Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet. Koka i omgångar om större mängder. Koka 8-10 minuter på högsta värme från det att vattnet på nytt kokat upp.
- Stjälp upp kräftor och lag i en hink och låt kräftorna kallna i kylskåp, helst över natt. Eller ställ hinken i kallt vatten.
- Ta bort dillkvistarna. Lägg upp på fat.
Garnera med färska dillkronor. Servera bröd och ost till. Kryddost är klassiskt.
Kockens kommentar
Kräftor kan frysas i sitt spad. Bör tinas långsamt i kylskåp. Kokta kräftor kan sparas i kylskåp ett par, tre dagar. Ta inte med fingrarna i kräftor som skall sparas utan använd ren tång. Läs mer i Varuakta > klicka på ingrediens Kräftor.
I andra recept kan varierande kryddning förekomma t.ex. anis, fänkål och kummin. Vanligt bl.a. i Skåne. Från början har detta varit ett sätt att kamoflera unken smak som kräftan kan ha i övergödda vattendrag e.d.
JÄMFÖR
Fler recept inom Kräftor
Liknande recept som Hemkokta kräftor
-
Kräftskiva - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta kräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kräftlag på Läckö Slottsaquavit
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget