Bog är nötdjurets framben och del av bröstkorg.
Köttet är smakrikt och magert, ca 3% fett. Används som grytbitar eller i bit som stek, bräserad eller ugnsstekt. Bogstek har speciella egenskaper som gör den lämplig för stekning vid låg temperatur (tjälknöl). Grillas med försiktighet, då köttet är magert och lätt torkas ut.
Av köttet lagar man t.ex. dillkött, kalops, kalvfrikassé. Klassisk italiensk piccata kan tillagas av kalvbog.
Klassiska rätter med kalvbog:
- Kokt kalvbringa med dillsås TW 139
- Kalvfrikassé TW 139
- Svensk panna TW 140
Recept med Kalvbog, märgpipa }
Det finns 2 recept med Kalvbog, märgpipa }
-
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröra
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan