Latin: Styckschema se > Styckning lamm och får i högerkolumnen

Engelsk översättning lamb chump, top sirloin. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning lamm

Fransk översättning selle de gigot d´agneau. Styckdetaljer se > Fransk styckning lamm

Italiensk översättning scamone di agnello. Styckdetaljer se > Italiensk styckning lamm

Tysk översättning Lammhüfte, Schlussbraten. Styckdetaljer se >Tysk eller österikosk styckning lamm

Spansk översättning silla de cordero. Styckdetaljer se > spansk styckning lamm

Lammrostbiff är den översta delen av lamkylen (bakdelen), det vill säga musklerna på var sida närmast ryggslutet. Det är en fin liten köttbit som är både mör och smakrik. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Köttkvalité: Mört kött (4 av 5). Läs mer > Om fårkött, lammkött, köttkvalité.
  • Relativ fetthalt: Utan kappa (fettkant): Mycket lågt, 2-3% varav mättat fett 1%.
    Med fettkappa: Högt, 15-17% varav 6-8% mättat fett.
  • Smak: Smakrikt men inte lika mycket som framdelskött. Ringa marmorering (1-2 av 5).
  • Alternativ vara: Lamminnanlår, lammstek, lammbogstek, kalventrecote.
  • Försäljning: Säljs färsk eller fryst, sampackad i bitar à 200-300 gram per styck utan kappa. Ibland större. Med kappa hittar man hos köttspecialist. Svensk bristvara, import mest från Nya Zeeland och Irland.
  • Jämförpris: Medel - högt. Butikspris importvara utan kappa 150-225 kr/kg (tillagat pris 175-300 kr/kg). Svensk 300-350 kr/kg (tillagad 375-450 kr/kg). Svensk ekologisk 350-400 kr/kg (tillagat 425-500 kr/kg). Likartad prisnivå hos köttspecialist. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras kallt 0-4°C. Hållbar någon vecka.


SORTERING LAMMROSTBIFF (styckdelar)


Rostbiffen styckas ut från lammkylen, med eller utan kappa (skinn). Det är en liten styckdel överst på bakdelen bakom sadeln. I andra länder brukar även den bakersta delen kallad rumpstek medfölja vilket ger ett större köttstycke med flera muskler (se recept > Lamb sirloin roast, pestopanerad stor lammrostbiff med rumpstek). Läs mer > Grovstyckning lamm.


VIKT OCH PORTIONSVIKT LAMMROSTBIFF


En lammrostbiff väger runt 250 gram styck utan fettkappa, 3-4 centimeter tjock. Med kappa cirka 300 gram. Viktminskning vid rosa-medium stekt 20-25%. Behåll fettkappan på under stekning även om den inte äts. Den skyddar köttet mot uttorkning och ger extra smak.
 

 Norm rostbiff

Råvikt

Rens

Ätbart

Tillagning

Tillagat

Kappa, fett

Kött

Portioner

 Utan fettkappa

250 g

0%

250 g

-25%

185 g

  0 g

185 g

1,3

 Med fettkappa

300 g

0%

300 g

-20%

240 g

40 g

200 g

1,5


Portionsberäkning: Beräkna knappt 200 gram råvara utan fettkappa per portion, vilket ger cirka 140 gram tillagad köttvikt och minst 200 gram med kappa.


SÅ ANVÄNDS LAMMROSTBIFF

Lammrostbiff passar bäst att ugnstekas eller grillas. Kan stekas hel i panna om inte för stor, alternativt skivad. Rostbiff med fettkappa ger extra smak åt köttet och kan knaperstekas. Läs mer, så lagas lammrostbiff.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-12

Läs mer

Om får-, lamm- och getkött, köttkvalité

Om prisjämförelser

Så tillagas lammrostbiff

Recept med Lammrostbiff

Det finns 3 recept med Lammrostbiff