Om övriga konserveringsmetoder
(strålkonservering, elbehandling, högtryckskonservering)
- Skyddande gas runt varan t.ex. kött i plasttråg. Läs mer > Gasat kött.
- Inläggning i vätska: Alkohol, ättika (se > Om syrning, surgörning) och olja har konserverande effekt och används på olika sätt för att bevara mat t.ex. frukt i alkohol, inlagd ättiksgurka och oliver i olja.
- Strålkonservering dödar mikroorganismer med hjälp av joniserande strålning. Man använder antingen röntgen-, gamma- eller partikelstrålning. Enligt internationell expertis är strålkonservering en säker och effektiv metod att öka hållbarheten hos livsmedel. Metoden är dock inte tillåten i Sverige.
- Högtrycksbehandling sker med tryck på 3000 bar och högre. Vid dessa tryck dör mikroorganismerna men smak- och näringsmässiga egenskaper påverkas inte nämnvärt. I Japan och USA används metoden industriellt för konservering av bl.a. juice, marmelad och yoghurt.
- Elbehandling innebär användandet av höga elektriska pulser. Denna teknik är hittills begränsad till vätskor som pumpas genom tunna behandlingsceller. För färskpressad apelsinjuice behandlad vid 50°C erhålls fördubblad hållbarhet i förhållande till konventionell teknik.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10