Källa: Hasselfors Garden

Fotograf/bild: Hasselfors Garden

Köksträdgården

(Odlingstips köksträdgården, köksträdgårdsodling, nyttoväxter, nyttoväxtodling, kryddväxtodling, rekommenderad grönsaksodling, rekommenderad rotfruktsodling, rekommenderad kryddörtsodling)

Engelsk översättning kitchen garden

Fransk översättning potager

Italiensk översättning orto

Tysk översättning Küchengarten

Spansk översättning huerta

Köksträdgården (fr. potager) kan innefatta alla slags grönsaker, rotfrukter och kryddörter. Även blommor brukar förekomma. En örtagård (fr. jardin herbes aromatiques) är mer begränsad och omfattar egentligen bara kryddörter. Läs mer > Skapa en örtagård.

Köksväxtodling (nyttoväxtodling) har mänskligheten ägnat sig åt i 10.000-tals år. Det är roligt, lärorikt, godare, nyttigt och kostnadsbesparande. Barn och vuxna som "inte äter grönt" kan bli entusiaster om de får skörda hemodlat. Säväl grönsaker som rotfrukter är nyttig smalmat. Det mesta kan odlas av hobbyodlaren beroende på plats och ambitionsnivå. Hur man odlar beskrivs för varje enskild köksväxt. Sök på Odla + växtnamn t.ex. Odla tomater. 

Här tipsar vi om vad man lämpligen odlar i första hand - lättodlade grönsaker och rotfrukter som ger god skörd. En kryddig örtagård är dessutom ett måste inne eller ute. Frukt- och bärodling är också nyttoväxter men brukar inte klassas som köksväxter vilket det kanske borde. Se separata avsnitt Odla frukt och Odla bär.

Växelbruk: Växterna bör byta plats varje år för att inte trötta ut jorden (näringsbrist) och för att minska risken för sjukdomar. Se avsnitt Växelbruk i köksträdgården. 


Lättodlade grönsaker

  • Groddar & skott
    Enklast att grodda är mungbönor, alfalfafrön och gröna linser. Gott i sallad eller på smörgås.
    Kryddkrasse är det enklaste skott man kan odla och det tacksammaste för otåliga barn att odla.
  • Plocksallad
    Det enklaste sättet att få egen sallat hela sommaren.
    Nästa steg är att odla huvudsallat av något slag.
  • Mangold
    Produktiv grönsak som skördas hela sommaren och även nästkommande år.
    Används som spenat, men är enkare att odla.
  • Lök
    All lök är lättodlad men fungerar egentligen bara i Sydsverige. Enklast är att köpa sättlökar.
    Användbart på många sätt och unga lökar är delikata primörer.
  • Bönor & ärter
    Vaxbönor, skärbönor, brytäter och brytbönor (haricots verts) ger rik skörd. Välj låga sorter (5 dm höga).
    Primördelikatesser och goda hela säsongen. Bra växt som ger jorden näring (se Gröngödsling).
  • Grönkål
    Produktiv grönsak som tål kyla och kan skördas hela vintern.
    Halländs grönkål på julbordet är en utsökt klassiker.
  • Kålrabbi
    Snabbväxande "kålrot", mer likt en rotsak än grönsak. En bortglömd delikatess.
    Kan ätas färsk, i soppor eller kokt med smör.

Lättodlade rotfrukter

  • Rödbetor
    Nästan problemfri odling och kan skördas två gånger per säsong. Gallring är viktigt.
    Skörda dem små, en primördelikatess som är användbar på många sätt.
  • Kålrot
    Rik på C-vitamin och bra till vintern. Tål dock inte frost. 
    En underskattad nyttig delikatess. Mer känd som rotmos.
  • Majrova
    Hur många känner till denna mildare variant av kålrot?
    Råriv, koka, mosa, stek, grilla - hur användbar som helst.
  • Palsternacka
    Växer bra på lerjord i motsats till många andra rotfrukter.
    Karakteristisk kryddig, lätt söt smak och doft. Äts som råkost, kokt, mosad, stekt, eller friterad.
  • Rädisor
    Snabbväxande smaksättare som kan skördas cirka fyra veckor efter sådd.
    Sås varannan vecka för konsumtion hela sommaren, gärna mellan raderna av långsammare växande växter. Godast är de på försommaren och nyskördade.
  • Morot
    Inte så lättodlad faktiskt, men ett måste?
    Utsökt god att äta färskupptagen rå.
  • Potatis
    Potatis odlar man i förhoppning om att få färskpotatis till midsommar.
    Tidiga sorter brukar inte heller bli angripna av sjukdomar.
    Men den är lika god efteråt, ett måste till sillen. Numera en underskattad nyttig basföda.

Lättodlade kryddörter

  • Persilja
    Universalkryddan man inte kan vara utan.
    Den tar tid på sig att bli klar men kan skördas tills snön lägger sig.
    Odla kruspersilja eller bladpersilja utifrån egen smak.
  • Gräslök
    Återkommer år efter år. Blommorna är utsökt goda.
    Ett måste till matjessillen och gräddfilen.
  • Basilika
    En flerårig sydlänning känslig för nordisk kyla. Odlas med fördel innomhus och i växthus.
    En allsidig, mycket använbar krydda i vårt globala kök.
  • Citronmeliss
    En robust och härdig, flerårig krydda som kan odlas nästan i hela långa Sverige.
    Bladen är goda som syrlig krydda i sallader och såser, te och läskande drycker.

Svårodlat är t.ex. dill.

Blommor i köksträdgården


Blommor är trevlig utsmyckning i köksträdgården. Se till att de inte är giftiga, utan välj med fördel någon ätlig blomma som kan fungera som dekoration av mat.

  • Indian-/blomsterkrasse (Tropalium majus) är en ätlig, kryddig, pepprig och lättodlad sommarblomma. Finns i röd, orange och gul. Varianten slingerkrasse slingrar sig ner för kanter och ut på backen.
  • Lavendel (Lavandula angustifolia) är en väldoftande klassiker i köksträdgården. Torkade blad lägger man i små påsar som stoppas in i linneskåpen, men kan också smak- och färgsätta söta bakverk. 
  • Ringblommor (Calendula officinalis) är ätliga något bittra, lättodlade sommarblommor som gör en glad. Oftast gula eller orangea. Färska i sallad och torkad kan de användas liknande saffran.
  • Andra ätliga blommor som passar som dekoration av mat är t.ex. kronbladen från nejlika (Dianthus), solros (Helianthus), stockros (Alcea) pelargon (Pelargonium), daglilja (Hemerocallis),  tulpan (Tulipa) och lila, gula, rosa penséer/violer (Viola). Var säker på ätbarhet, kontrollera med din handelsträdgård.
Läs mer

Odla groddar

Odla skott

Odla frukt

Odla sallat

Odla bär }

Odla plocksallat

Skapa en örtträdgård