Om USA-whiskey
(Bourbon, Rye whiskey, Tennessee whiskey)
USA-whiskey, eller mer vanligt kallad amerikansk whiskey, tillverkas på många olika sätt. Råvarorna är oftast majs, råg, korn och vete. Destilleringen sker vanligtvis enligt kolonnmetoden (flera pannor i rad), vilket ger hög alkoholhalt och neutral smak.
Amerikansk whiskey lagras på nya ekfat, vilka enligt amerikansk lag, endast får användas en gång för lagring. Därefter säljs de vidare, till andra länder. Sour mash (surmäsk) är typisk för amerikansk whiskey och innebär att en del av mäsken sparas och användas i nästa mäsk.
Bourbon är den mest kända whiskeytypen och skall tillverkas till 51-80% av majs. Bourbon lagras minst två år på nya ekfat som är hårt brända inuti, vilket ger tydlig smak och doft av vanilj.
Tennessee whiskey är särskilt känd för sour mash. Mäsken filtreras genom kol av lönnträ, vilket ger en ton av lönnsirap.
Rye whiskey fram-ställs till 51-80% av råg. Rye är ofta robust med tydligare sötma och lagras likaså på hårt rostade fat.
American blended whiskey är blandningar av enklare och mer komplexa destillat.