Om skotsk maltwhisky
(Highlands, Campbeltown, Lowlands, Islay, single malt whisky, pure malt whisky)
Skotsk maltwhisky framställs enbart av mältat korn (pure malt). Klimat, vatten och tillverkningsmetod ger olika karaktär åt drycken, som indelas i 4 geografiska områden: Highlands, Campbeltown, Lowlands och Islay. Ca 100 destillerier buteljerar i dag sin egen single malt (single = från ett enda destilleri, vatted = från flera).
Traditionellt torkas maltet i torveldade ugnar, vilket ger den rökiga smaken. Skotsk maltwhisky destilleras i enkel kopparpanna, nästan undantagslöst två gånger, vilket ger en smakrik whisky med låg alkoholhalt.
Whiskyn lagras minst tre år på ekfat, men högklassig whisky lagras mellan 10 och 30 år, eller längre.
Den lilla ön Islay ligger utanför Skottlands västkust och är ett eget whiskydistrikt. Här produceras den mest smakrika och rökiga whiskyn. Rökigheten beror till stor del på att öns torv innehåller mycket vitmossa.