Om irländsk blended whiskey

Om irländsk blended whiskey

Irländsk whiskey framställs främst på en blandning av mältat (grott) och omältat korn och vete, samt i viss mån av majs.

Irländarna har inte förrän de senaste åren gjort skillnad på malt och blended whiskey. Istället har man skiljt på destilleringsmetoderna enkelpanna (pot still) eller kolonn (flera pannor i rad). Den destilleras vanligen tre gånger. Enkelpannemetoden ger smakrikare whiskey med lägre alkoholhalt.


Irländs blended whiskey utgör huvuddelen av irländsk whiskey och är olika blandningar av grainwhiskey och maltwhisky. Till skillnad från i Skotsk whisky, torkas inte malten över torveld, utan i stället används kol. Därför blir inte malten/whiskeyn rökig och smaken är neutralare.

Vad irländska whiskeys brukar ha gemensamt är deras fruktighet och att de är förhållandevis milda i smaken. 
I likhet med skotsk whisky är minimilagringstiden 3 år på ekfat innan spriten får kallas whiskey.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj