Basmalt

Basmalt

(pisnermalt, lagermalt, Wienermalt, Münchnermalt, enzymmalt, pale alemalt, bayermalt, vetemalt, rågmalt, havremalt)

Basmalt: (jfr: Olika ölmalt)

Pilsnermalt är den ljusaste malten och torkas vid cirka 80°C. Används till ljus lager.

Lagermalt är lite mer torkad än pilsnermalt och ger också ett lite mörkare öl.

Pale ale-malt är aningen mörkare än pilsnermalt. Den används till engelsk ale, porter och stout.

Wienermalt torkas vid högre temperatur och ger ett gyllengult öl. Kombineras ofta med pilsnermalt.

Bayermalt torkas vid 100-110°C och ger ölet en rostad ton. Används ofta med pilsnermalt till halvmörka lageröl.

Münchenermalt torkas vid 100-120°C och bidrar med nötiga, aromatiska toner. Den används till mörka lageröl.

Enzymmalt (hög enzymhalt) är en ljus malt, framtagen i USA för sin höga halt av enzymer. Lämpligt för så kallat råfruktsöl, oftast ett ljust och lätt öl, neutralt i smaken.

Vetemalt är mycket ljus malt av vete som ingår till 50-70% i sydtyskt weizenbier. Ger en lätt och len karaktär.

Råg- & havremalt var vanligt förr i tiden och numera emellanåt som inblandning i annan malt. Rågmalt ger en bittersöt mjuk kryddighet ibland påminnande om mint. Används t.ex. i fisnak ölet Sahti. Havremalt blev populärt i slutet av 1800-talet när havregröt ansågs speciellt nyttigt. Havremalt ger ett silkeslent, lätt oljigt öl och förekommer i s.k. ouatmeal stout.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj