Harr

Fotograf/bild: Ammarnäs Wärdshus & Fiskecenter ¤

Harr

(harr, vala, haspa, röttling)

Latin: Thymallus thymallus

Engelsk översättning grayling, cangen las

Fransk översättning ombre, ombre de rivière

Italiensk översättning temolo

Tysk översättning Äsche, Asch, Ombretta

Spansk översättning tímalo

Harr är en art i familj laxfiskar. Man särskiljer den från andra laxfiskar på den långa höga ryggfenan. Färgen är silvergrå, violett skimmrande. Längden kan bli upp till 70 centimeter och vikten 7 kilo. Vikt i Sverige upp till 4 kg. Den kan bli 15 år gammal. Den luktar svagt som timjan. 

Förekomst: Harr lever i kalla, syrerika floder och sjöar, från Volga i öster till mellersta Frankrike och norra Italien i sydväst. Den tål inte temperaturer över 20°C. I Sverige är den huvudsakligen en norrländsk fisk. Förekommer i Klarälven, samt i Vättern. Den företar korta vandringar uppströms, för att leka (para sig) på grusbottnar i samband med islossningen.


SÅ ANVÄNDS HARR

Harr är betydelsefull som matfisk i Norrland, tillika en viktig sportfisk. Den används på samma sätt som annan laxfisk. Kokt, stekt, ugnslagad, grillad/halstrad, rökt och gravad. Läs mer > Så tillagas lax.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08

Läs mer

Så tillagas lax

Bohusfisk

Film: Harrfiske