Krossverktyg

Krossverktyg

(köttklubba, biffklubba, biffbankare, nötknäppare, skaldjurstång, hummertång)

Krossverktyg och klubbor används för att knäcka hårda skal eller för att platta till eller mjuka upp en vara.

  • Köttklubba bör vara ganska tung med två olika sidor. Den ena sidan slät för att platta ut varor tunt till exempel en skiva nötkött till en lövbiff. Man slår med lätta slag så att köttet inte spricker. I brist på klubba kan man använda knuten näve eller en flaska. Den andra sidan är nabbad/taggad för att slå sönder köttets muskelfibrer, så att köttet blir mer lättuggat. Denna sida används för tjockare skivor och större köttstycken. Det finns metallbeslagna träklubbor och klubbor helt i metall som kan diskas i maskin. Förekommer även som knogjärn, som dock inte är lika bra som en klubba.
  • Nötknäppare känner väl de flesta till och får anses nödvändig för att knäcka nötskal. Det finns många fantasifulla nötknäppare ofta mer "knäppa" än ändamålsenliga. En bra nötknäppare skall kunna knäppa såväl små nötter modell hasselnöt, som stora nötter till exempel valnöt. Klassisk är den vändbara nötknäpparen där den ena sidan är avsedd för större nötter och den andra för lite mindre.
  • Skaldjurstången liknar ofta ett par hummerklor. Sådan används för att krossa hummer-, kräft- och krabbklor. En bra nötknäppare brukar vara ett bra alternativ.

Bra och dåliga tänger: En bra nötknäppare eller skaldjurstång skall hålla fast nöten eller klon när den knäcks. Tångarmarna får inte gå för brett isär när den omsluter varan och de skall vara tillräckligt långa så att man får bra kraft utan att ta i alltför mycket eller helt krossar varan. Den stående kromtången i mitten är en bra tång för både nötter och skaldjur, rekommenderas. Trägubben till vänster och ekorren är roliga, men har svårt att greppa stora nötter och krossar lätt små nötter helt och hållet. Knäpparen ovanför ekorren passar för valnötter, men inte för andra nötter. Den röda tången uppe till höger är vanligt förekommande i hem, men saknar de egenskaper som nämns ovan. Fungerar endast för kräftklor. Tången under är för Kockskolan obekant, men förefaller ändamålsenlig om än lite tillkrånglad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08

Läs mer

sönderdela

Recept med Krossverktyg

Det finns 5 recept med Krossverktyg