Kräfttest

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kräfttest

(Sveriges största kräfttest)

Blindtester genomförs varje år av de större dagstidningarna med flera varvid man bedömer utseende, skal, konsitens och smak. Självklart är smaken viktigast, vilket beror på kryddning, kokning, hantering och frysning. Sälta och dillsmak är viktigt och att man använt färska dillkronor och inte torkad dill. Honor med rom anses finare än hannar, liksom att större är bättre än små. Köttet kan vara vattning, torrt eller segt. Innanför skalet bör det finnas ett lager med "smör". Skalet kan vara för mjukt eller stenhårt. Även färgen anses ha betydelse för helhetsintrycket. Inte sällan kan kräftan smaka dy eller ha bismak för att de är dåliga eller från konserveringsmedel.

Hur kan en och samma kräfta få så olika betyg?
Beror det på testarnas olika smak eller på ojämn kvalité?


Visst, smaken är olika men produktionskvaliteten varierar också, i synnerhet för kräftor från stora uppköpare. Det slarvas ibland under den hektiska och lönsamma kräftsäsongen och ibland är inköpspris viktigare än kvalitet. Missar sker i färskvaru­hantering, sumpning, kokning och kylhantering. Det senare gäller oftare för grossister och detaljhandlare än för producenterna. Resultaten skiftar därför inte bara mellan leverantörer utan också mellan koken. En vanlig företeelse är att kräftor tidigt på säsongen inte är fullmatade och har för lite dillsmak.

Är kräfttester seriösa? Ibland undrar man. Vi som testar bör ta testet på fullaste allvar, inte bara för att ge konsumenten goda råd, utan för att vi påverkar försäljningen. Tidningarnas expertgrupper brukar bestå av några journalister, någon kändiskock, en krögare, någon bekant osv. Vad vet de om kräftor? Förhoppningsvis mycket. Lite tveksam blir man när man finner fel bild till texterna, samma bild till två kräftor, eller när "extra stjärtar är en bonus", när sådana inte packats med. Redaktionellt slarv? När man har en testgrupp av många personer som sätter poäng 1-5 är det hart när omöjligt att en kräfta får betyget 1 eller 5. Det förutsätter att i stort sett alla testare satt en 1:a eller 5. Eller så har man snackat ihop sig om resultaten, men då är det inte något blindtest. Man kan verkligen undra över resultat där många kräftor får 5:or. Sannolikt har man höjt upp resultaten av publicistiska skäl. När man ser öl och snaps på bordet undrar man om det inte mer är en trevlig kväll man tillbringar tillsamman än att seriöst testa kräftor. Läs mer om kräfttestning, se > Kräftkvalitet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-11

Läs mer

Sötvattenskräftor

Test färska kräftor 2011

Test frysta kräftor 2011

Recept med Kräfttest

Det finns 2 recept med Kräfttest