Langustrar

Fotograf/bild: Film: sinamowa13, Movavi, langouste

Langustrar

(langustrar, europeisk languster)

Latin: Palinuridae, Palinurus elephas

Engelsk översättning spiny lobsters (rock lobsters), European spiny lobster, Common spiny lobster

Fransk översättning langoustes, langouste rouge

Italiensk översättning aragosta, aragosta mediterranea

Tysk översättning Languste, Gewöhnliche Languste

Spansk översättning langosta, langosta europea

Langustrar (Palinuridae) är biologiskt en familj inom ordning tiofotade kräftdjur med 12 släkten och ett 60-tal arter. Enkelt uttryckt är de humrar utan stora klor. På engelska kallas de "taggiga humrar" (spiny lobsters) och de har också ett ojämnare skal till skillnad från humrar och dessutom taggiga mycket långa kraftiga antenner. Langustrar blir oftast större än humrar, upp till 60 centimeter långa, vikt 0,5-4 kg. I enstaka fall större. Färgen är ofta brun eller rödbrun. Vissa har drag av urtidsdjur. Läs mer > Matbiologi hummerliknande. Se film, klicka på "Movavi" under bilden). 

Förekomst: En annan skillnad är att langustrar trivs bäst i varmare vatten än humrar (över 22°C). De lever gärna på klippbottnar och i korallrev på 30-100 meters djup där de kan gömma sig under dagtid för att nattetid ge sig ut på jakt efter skaldjur och annat godis. Följdriktigt kallas de också för "klipphumrar" (rock lobsters) på engelska. Lever främst på södra halvklotet och framför allt i Australien med omnejd där de vanligen kallas skaldjur (crayfish eller sea crayfish). I södra Australien och runt Nya Zeeland lever rödbrun stor langust kallad Red rock lobster (Jasus edwardsii). Där finns också den största arten Green rock lobster (Sagmariasus verreauxi) för att nu nämna några. I östra Asien och bort till Afrikas östkust lever arten benämnd Banded whip lobster (Puerulus angulatus). Vi hittar också langustrar utanför Sydafrika och Chiles kust. På norra halvklotet förekommer langustrar i Karibien från södra Florida till norra Sydamerika inklusive Bahamas och sydöstra Mellanamerika benämnd Spotted spiny lobster (Panulirus guttatus). I Europa finns två arter (se nedan). Läs mer > Matbiologi hummerliknande.

Europeisk languster (Palinurus elephas) är en subtropisk langust som lever på 10-70 meters djup. Färgen är mörkt rödbrun med vita inslag.  Längden vanligen runt 40 centimeter. Maxlängd 50 cm. Förekommer i Medelhavet upp till Engelska kanalen, ibland till Norges sydspets. Fångas vanligtvis i burar eller för hand av dykare. Langust uppskattades som föda av egyptierna redan långt före Kristus och finns efterbildad i tempel. 

Mauretansk langust
 (Palinurus mauritanicus) lever också i Europa där den europeiska har sin hemvist och på kontinentalsockeln utanför nordvästra Afrikas kust ner till Mauretanien och Kap Verdeöarna. Förmodligen avnjuten av Napoleon en gång i tiden när han förvisats till ögruppen. Det är en stor rödbrun langust som vanligen blir 20-40 centimeter, maxlängd 75 cm.

  • Vikt: 500 gram eller mer.
  • Konsistens: Fast, men inte lika fast som hummer.
  • Smak: Kokt har mild smak med lätt sälta, men är inte lika smakrik som hummer.
  • Alternativ vara: Hummer eller andra kräftdjur.
  • Försäljning: Kan i enstaka fall förekomma i specialistbutik.
  • Jämförpris: Mycket (extremt) högt.
  • Förvaring: Kallt.


SÅ ANVÄNDS LANGUST

Langustrar är en viktig matkälla på många platser där den befinner sig. Languster är till exempel Bahamas största exportartikel. När man är i Cannes på filmfestival kan man bli serverad langust på stranden. Man äter langust på samma sätt som hummer, nykokt med god sås till, gratinerad, i soppor, sallader och liknande.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02

Läs mer

Matbiologi hummerliknande