För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Blåmusseron

Latin: Lepista nuda

Tysk översättning Violetter Rötelritterling

Ätbarhet: God matsvamp. Bör förvällas.

Hatt & fot: Gråbrun välvd till utbredd hatt, ofta med inslag av blått och violett. 6-12 cm bred. Fot ljust blåviolett, ofta vitpudrad upptill. 6-10 cm hög fot, 1-3 cm tjock och utan ring.

Undersida: Ljust blåvioletta, täta, uppnupna, vidväxta skivor.

Svampkött: Blekt gråviolett, med karaktäristisk lukt påminnande om gummi. Särpräglad mild smak.

Utbredning: Vanlig i större delen av Sverige.
Säsong sept-nov med topp i oktober.

Växtsätt: Växer i barr- och lövskog, på multnande växtdelar såsom barr, löv, gräs. Växer i häxringar eller i krokiga linjer.

Förväxlingsrisk: Blåaktiga spindlingar (dödligt giftiga) med spindelvävslika trådar på unga exempar och bruna sporer, bockspindling har bruna skivor, ametistspindling (ätlig) liten spenslig art som kommer tidigare, stinkspindling luktar vidbränd potatis, höstmusseron (god) har brungrå hatt och rödviolett fot, violmusseron (ätlig) mindre och ändrar färg vid väta, stolt fjällskivling (mkt god).

Övrigt: Kan orsaka illamående om den inte kokas av före tillagning. Passar bäst stekt eller stuvad som ensamsvamp. Aromen mildars vid tillagning.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj