För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Riddarmusseron

Latin: Tricholoma flavovirens

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.
Livsmedelsverket varnar för förväxlingsrisk!

Hatt & fot: Välvd till utbredd hatt med låg puckel. Svavelgul till gröngul, som kan variera mycket i färgstyrka. Kan ibland vara strimmig, prickig och med små brunaktiga fjäll, speciellt mot mitten. Klibbig och glänsande i väta. 6-12 cm bred. Något ljusare fot, 4-8 cm hög, 2-3 cm tjock.

Undersida: Svavelgul, ljusare än hatt. Tätt sittande skivor med urnupta fästen.

Svampkött: Vitt till svagt gulvitt. Mjölliknande doft och smak.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong sept-nov med topp i oktober.

Växtsätt: I löv- och barrskog.

Förväxlingsrisk: Svavelmusseron (giftig) med starkt stickig lukt, prickmusseron (oätlig) med rödare hatt, gula spindlingar (dödligt giftiga), bitter riddarmusseron (giftig) med bitter smak, kantmusseron med vita skivor, stubbmusseron (oätlig) med spretiga svarta fjäll.

Övrigt: God att steka och stuva som ensamsvamp, men passar bra som blandsvamp t.ex. i soppor.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj