För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Vårmusseron

Latin: Calocybe gambosa

Tysk översättning Mairitterling

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp. Förväxlingsrisk.

Hatt & fot: Gräddvit, matt hatt, ibland med rosa eller gulbrun ton. Hatten är hos unga svampar kullrig och som äldre välvd och vanligen ojämnt formad. Kraftig kropp, 5-12 cm bred. Fot något ljusare än hatt, 3-5 cm hög och 2-3 cm tjock.

Undersida: Vita, tätt sittande skivor med urnupna fästen.

Svampkött: Vitt och fat, med stark doft av mjöl. Ganska kraftig smak, som lätt dominerar. Ofta larvangripen.

Utbredning: Södra och mellersta Sverige.

Växtsätt: Växer i häxringar på feta gräsmattor i parker, trädgårdar, betes­hagar, standängar och i lövskog, gärna på kalkrik mark. Säsong maj-aug med topp i juni.

Förväxlingsrisk: Främst bolmörtsskivling (giftig) med gulvit till gråaktig hattfärg och rosa sporpulver, giftråding (giftig) med klockformad hatt, rodnar vid beröring och brunt sporpulver, sommarmusseron som är spensligare byggd, har puckel på hatten och en smalare och längre fot.

Övrigt: Åsiker om smak går isär. Smörstekta unga hattar anses som en vårprimör. Går bra att torka eller att frysa in efter förkokning.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj