Latin: Tricholoma nauseosum

Ätbarhet: God matsvamp. En av världens dyraste.

Hatt & fot: Välvd till utbredd hatt. Ljusbrun till brun, ofta med stora mörkare bruna fjäll, ibland strimmig. Hattkanten inrullad på yngre exemplar och spricker ofta upp, varvid det vita köttet blottas. Bredd 5-15 cm. Vitbrun till brun hård fot, med mörka band eller fläckar. 1-3 cm tjock. "Slarvigt" hängande mörk ring. Vit ovanför ringen.

Undersida: Vita, tätt sittande, uppnupna skivor.

Svampkött: Vitt. Karaktärisktisk sötaktig karamelldoft påminnande om kardemummabullar.

Utbredning: Sällsynt i Sverige, främst i Norrland. Förekommer ej i Skåne. Säsong aug-nov med topp i sept.

Växtsätt: Öppna, torra, sandiga tallhedar och på gräs.

Förväxlingsrisk: Kråsmusseron (ätlig) med hatt som ej är fjällig och med doft som är mjölklik.

Övrigt: Förbisedd i Sverige som utsökt matsvamp. Mycket eftertraktad i Japan där den heter matsutake.

Läs mer

Svampguiden