Latin: Pisum sativum var. sativum
yellow, yellow matar dal
pois jaune
piselli gialli
gelbe Erbsen
guisantes amarillo
Gula ärter är mogna, torkade spritärter, medan gröna är omogna. Torkade ärter har i alla tider varit "fattigmansmat". Den vanligaste gula ärten heter Capella.
- Vikt: 1 dl = 80 gram.
- Smak: Mild, ganska intetsägande smak.
- Alternativ vara: Gröna ärter = grön ärtsoppa.
- Försäljning/säsong: Torra ärter säljs året om. Likaså konserverad eller pulvriserad i form av "ärtsoppa". Se > Grönsakssoppor.
- Förvaring: Mörkt och torrt. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa: Gula ärter är rika på protein, mineralämnen och B-vitamin, däremot fattiga på C-vitamin. Ärterna innehåller lektiner som kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Lektinhalten avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Antinutrienter, fytater, lektiner.
SÅ ANVÄNDS GULA ÄRTER
Gula torkade ärter används främst till att koka ärtsoppa och då vanligtvis med fläsk tillsatt. Ärtsoppa äts av tradition på torsdagar. Detta är en kvarleva från katolsk tid i Sverige. Enligt katolsk sed hör fredagen till de köttlösa dagarna och torsdagarna lika regelmässigt till köttdagarna.
SÅ TILLAGAS GULA ÄRTER
Blötläggnig: 8-10 timmar. Ångpreparerade snabbärter behöver ej blötläggas.
Koktid: Blötlagda 1-1,5 timme. Ej blötlagda 2-2,5 timmar. Burk färdiglagat: Uppvärmning.
Läs mer
Recept med Gula ärter
Det finns 2 recept med Gula ärter
-
Svensk klassisk ärtsoppa, ärtor med fläsk
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Vegetarisk ärtsoppa
Svarighet: Lätt, Receptgivare: