Latin: Pisum sativum var. sativum

Engelsk översättning yellow, yellow matar dal

Fransk översättning pois jaune

Italiensk översättning piselli gialli

Tysk översättning gelbe Erbsen

Spansk översättning guisantes amarillo

Gula ärter är mogna, torkade spritärter, medan gröna är omogna. Torkade ärter har i alla tider varit "fattigmans­mat". Den vanligaste gula ärten heter Capella.

  • Vikt: 1 dl = 80 gram.
  • Smak: Mild, ganska intetsägande smak.
  • Alternativ vara: Gröna ärter = grön ärtsoppa.
  • Försäljning/säsong: Torra ärter säljs året om. Likaså konserverad eller pulvriserad i form av "ärtsoppa". Se > Grönsakssoppor.
  • Förvaring: Mörkt och torrt. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa: Gula ärter är rika på protein, mineral­ämnen och B-vitamin, däremot fattiga på C-vitamin. Ärterna innehåller lektiner som kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Lektinhalten avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Antinutrienter, fytater, lektiner.


SÅ ANVÄNDS GULA ÄRTER

Gula torkade ärter används främst till att koka ärtsoppa och då vanligtvis med fläsk tillsatt. Ärtsoppa äts av tradition på torsdagar. Detta är en kvarleva från katolsk tid i Sverige. Enligt katolsk sed hör fredagen till de köttlösa dagarna och torsdagarna lika regelmässigt till köttdagarna.


SÅ TILLAGAS GULA ÄRTER

Blötläggnig: 8-10 timmar. Ångpreparerade snabbärter behöver ej blötläggas.

Koktid: Blötlagda 1-1,5 timme. Ej blötlagda 2-2,5 timmar. Burk färdiglagat: Uppvärmning.

Läs mer

Fytinsyra

Grönsakssoppor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Gula ärter

Det finns 2 recept med Gula ärter