
Lingonsnaps
Lingonsnaps finns färdig att köpa, men går även bra att göra själv. Man får dock vara ute i god tid eftersom att lingonen skall ligga och dra, helst i några månader.
Tillagning
- Lägg lingon i en glasburk och fyll på med brännvin så att det täcker bären.
Sätt på locket och låt stå i någon månad. - Sila bort lingonen och tillsätt lite socker.
Späd ut med okryddat brännvin till lagom smak, cirka dubbla mängden. - Häll över på flaska och låt helst stå i ytterligare 1-2 månader.
- Servera snapsen väl kyld.
Kockens kommentar
Brännvin bör inte vara starkare än 40 procent eftersom att kryddorna annars har svårt att ge smak. Det optimala sägs ligga runt 34 procent.
Lingonen bör vara osockrade. Används sockrade, uteslut då tillsats av extra socker.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Påskdrinkar & - snaps
Liknande recept som Lingonsnaps
-
Hemmagjord ägglikör
En mild äggig, alkoholsvag likör till kaffet eller som ingrediens i drinkar. -
Easter Kiss
En ägglikörsdrink passande till påsk. -
Easter Vanilla
En påskvärmare. -
Långbro Påsksnaps med fänkål och citron
Denna ljusa snaps, komponerad av Bodil Andersson och Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus, har skapats för att passa till påskförrätter och lättare mat som kokt lax.
-
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
-
Galliano hot shot
En mycket populär shot. Ursprungligen gjord på Anisette istället för Galliano år 1987 av Bosse Bergström, som medverkade i en kaffedrinktävling. Det ursprungliga namnet var Hot shot.
-
Gondolens Egg Nogg
En varm äggtoddy är alltid en välkommen drink att värma sig med efter en kall vinterdag. Här är Stockholmsrestaurangen Gondolens förslag.
-
Easter Bunny
Detta är The Cat Bar´s månadsdrink för april 2006. "Ägglikör är en underskattad kamrat och vaniljvodkan är en omtyckt del av vårt barskåp, så nu kombinerar vi dessa båda för maximal påskkänsla."
-
Brandy Eggnog (äggtoddy)
En äggtoddy (eggnog) innehåller alltid ägg(gula), men sedan är variationsrikedomen stor. Här en variant skapad av The Cat Bar.
-
Dillsnaps
Denna dillsmakande snaps går förhållandevis snabbt att tillaga om man jämför med många andra smaksatta snapsar.