Hummer med ingefärssås (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hummer med ingefärssås (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Hummer med skal kokt

2.0 

st små

 

Grönsaksraita:

 

Tomater

3.0 

st stora

Lime färskpressad

1.0 

styck

Dill

3.0 

kvistar

 

Sås:

 

Anissprit

10.0 

cl

t.ex. Pernod el. Ricard

 

 

Ingefära färskriven

1.5 

msk

Saffran

0.3 

gram

Grädde

0.7 

dl

Smör kallt

150.0 

gram

Hummerfond konc.

1.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas hummer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Rotari Brut Riserva

Mousserande torrt vitt vin
Pris: 99 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 509

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2036 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 12%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 331 gram)

Ingredienser

Visa:

Hummer med skal kokt 2.0 st små 15%

 

Grönsaksraita:

Tomater 3.0 st stora 5%

Lime färskpressad 1.0 styck 1%

Dill 3.0 kvistar 0%

 

Sås:

Anissprit 10.0 cl 10%

t.ex. Pernod el. Ricard 0%

Ingefära färskriven 1.5 msk 1%

Saffran 0.3 gram 0%

Grädde 0.7 dl 12%

Smör kallt 150.0 gram 54%

Hummerfond konc. 1.0 msk 2%

Salt och svartpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så kokas hummer > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Bryt loss hummerstjärten och klipp upp skalet. Var försiktig så att inte köttet skadas. Klipp bort skalet på klorna.
  2. Finriv ingefära och limeskal.
    Finhacka även dillen.
  3. Raita: Koka upp vatten och skålla (lägg i) tomaterna i 10 sekunder. Spola dem i kallt vatten och skala.
  4. Dela tomaterna på mitten och gröp ur kärnhuset. Skär dem i små fyrkanter. Blanda med limeskal och dill.
  5. Sås: Koka upp anissprit, grädde, fond, ingefära och saffran. Låt småkoka på medellåg värme i några minuter.
  6. Rör ner smör försiktigt, bit för bit, tills allt smör har absorberats av såsen. Salta och peppra.

Kockens kommentar

Rättan kan tillredas i förväg. Ställ hummer och raita kallt. Värm upp såsen före servering och lägg upp. Den ätbara delen av en kokt hummer är cirka 1/3-del. Köttandelen utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten. Läs mer > klicka på ingrediens > Hummer.

 Hummer

Vikt

Ätbart

Köttvikt

 Liten

400 g

135 g

95 g

 Medel

600 g

200 g

145 g

 Stor 

800 g

270 g

190 g

 Större

1000 g

330 g

240 g


Använd skalen att koka buljong och hummersoppa. Se recept via länk nedan > Koka hummerbuljong. 

Alternativ

Hemkokt hummer

Koka hummerbuljong

Fler recept inom Hummerförrätter

Liknande recept som Hummer med ingefärssås (förrätt)