KUNSKAP Sushiskola > Forma Uramaki (sushi inside-out)

Gastro/Ordbok | Företagsinfo | Annonsera

Forma Uramaki - sushi inside-out

Uramaki är en ut-och-invänd maki-zushi, dvs riset ligger ytterst. Denna rätt har inte gamla japanska anor, utan uppfanns i USA, pga att amerikaner hade svårt för att äta nori. De uppfinningsrika japanerna i Kalifornien kom då på att ”gömma” tången inuti sushin.

1. Bred ut ris på plastfilm
Lägg ut en sushimatta och lägg en bit plastfilm ovanpå.
Doppa händerna i sushivinäger (eller vatten).
Tag en näve ris och bred ut ett lager ca 1 cm tjockt.
Lägg ett noriark över och ta bort överflödigt ris utanför kanterna.
Lägg ut en tunn sträng wasabi mitt i rullens längdriktning, om rullen innehåller rå fisk.

2. Fyll på med ingredienser
Fyll på i mitten med skivade grönsaker, fisk etc.
Lägg gärna en långsmal grönsaksstång i mitten.
Krydda t.ex. med japansk majonnäs eller med sesamfrön.
(Japansk majonnäs är mer amerikansk än japansk).

3. Rulla ihop och pressa hårt
Kontrollera att ingredienserna ligger någorlunda i mitten.
Lyft upp framkanten på mattan och rulla ihop till en rulltårta.
Se till att plastfilmen inte följer med in i sushirullen.
Pressa samtidigt hårt ihop rullen. Tryck till i ändarna.
Rullen kan formas rund, oval, 3- eller 4-kantig.

4. Skär och lägg upp
Ta ut rullen ur mattan och ta bort plasten.
Som alternativ kan man rulla rullen i sesamfrön e.d.
Skär 8 skivor per rulle. Kniven måste vara mycket vass och smal.
Rengör kniven då och då så att den inte klibbar.

Basvaror:
Japanskt ris eller annat rundkornigt klibbigt ris.
Sushi-su (sushivinäger) som smaksättare av riset.
Wasabipasta som smaksättare främst av ris rå fisk.
Inlagd ingefära (gari, shoga) serveras till maten.
Japansk soja (shoyo) alt. mirin vid sidan om i kopp.
Nori (rostade havstångsark) till ”omslag”.

Inläggsalternativ till uramaki:
Rå fisk främst laxfilé, tonfisk eller svärdfisk. Andra lämpliga fiskar, som dock bör ha varit frysta, är makrill, plattfiskar, torskfiskar och sillfiskar.

Bearbetad fisk t.ex. rökt lax, crabsticks och varmrökt ål används som pålägg, även inlagd sill, böckling etc.

Skal- & blötdjur används flitigt, helst råa, men kokta går också bra. Främst räkor, tigerräkor och bläckfisk, men även musslor, pilgrimsmusslor, snäckor, ostron, samt sjöborrar.

Kött förekommer som inlägg, även om fisk och skaldjur är det vanliga. Rå oxfilé eller rå ryggbiff fungerar väl, liksom tillagad rostbiff, rökt eller kokt skinka.

Grönsaker används flitigt, gärna skuren i stavform, t.ex. gurka, vårlök, avokado, sparris, rotfrukter m.m.

Kryddor t.ex. sesamfrön används för att rulla rullen i.
S.k. japansk majonnäs är också vanligt.

Forma Futomaki, Hosomaki, Nigiri, Dashi-maki

Mer om sushi:
Sushiskolan, om sushi
Sushirecept, recept uramaki
Sushiverktyg, Äta med pinnar