KUNSKAP Sushiskola > Forma dashi-maki tamago (rullad japansk omelett)

Gastro/Ordbok | Företagsinfo | Annonsera

Forma dashi-maki tamago – rullad japansk omelett

Japansk omelett smaksätts med buljong, soja och mirin (sött alkoholsvagt matlagningvin). Omeletter kan lagas i vattenbad, i ugn, eller i panna. För att laga i panna bör man ha en speciell liten rektangulär eller fyrkantig stekpanna (tamago yaki nabe) med hög kant.

1. Varm panna, men inte för varm
Sätt spisens platta på medel- till medelhög värme och värm upp stekpannan. Doppa en pensel i sesamolja och stryk ett tunt lager olja i pannan med trasan. Testa pannans värme med en droppe äggsmet, som då snabbt skall stelna. Se samtidigt till att inte temperaturen i pannan blir för het.

2. Rulla crêpestunn omelett
Häll 1/3-del av äggsmeten i pannan. Vicka på pannan så att smeten rinner ut jämnt. Picka sönder luftbubblor som bildas. När äggsmeten bubblar runt kanterna och nästan har stelnat, är det dags att rulla. Rulla omeletten mot dig med hjälp av chopsticks eller stekspade.

3. Putta fram rullen och upprepa
Fetta in igen den fria delen av pannan med matolja. Skjut tillbaka äggrullen till andra sidan och olja in resten av pannan. Häll på nästa tredjedel av äggsmeten. Vicka på pannan och lyft lite på äggrullen, så att smeten kommer in under. Upprepa rullningen från punkt två. Upprepa ännu en gång med resten av smeten.

4. Rulla i sushimatta
Ta ur äggrullen ur pannan och rulla in den i en sushimatta. Tryck försiktigt så lite överflödig vätska sipprar ut. (Om ingen vätska kommer ut, är omeletten överstekt). Forma omeletten rund, 4-kantig, rektangulär e.d. Låt vila i 1 minut. Ta ut och skär upp i portionsbitar.
Skall omeletten användas som pålägg till nigiri formas omeletten oval och skärs upp i tunna skivor.

Forma Futomaki, Hosomaki, Uramaki, Nigiri

Mer om sushi:
Sushiskolan, om sushi
Sushirecept, Usuyaki tamago (tunn omelett) , Tamago i ugn (enkel omelett) , Nigiri tamago
Sushiverktyg, Äta med pinnar