KUNSKAP Sushiskola > Forma Hosomaki (smal sushirulle)

Gastro/Ordbok | Företagsinfo | Annonsera

Forma Hosomaki - smal sushirulle

Hosomaki är en smal variant av futomaki och innehåller bara en huvudingrediens. Maki = rulle. Kappamaki innehåller bara gurka, shakemaki bara lax, tekkamaki bara tonfisk o.s.v. Tillreds på motsvarande sett som futomaki.

1. Bred ut ris på noriblad
Lägg ut en sushimatta.
Lägg på ett halvt noriblad med den blanka sidan nedåt.
Doppa händerna i sushivinäger eller vatten.
Tag en liten näve ris och bred ut det på noribladet ca ½ cm tjockt.
Lämna ett par centimeter fritt från ris i framkant.

2. Fyll på med huvudingrediens
Önskas wasabi (vid rå fisk), gör ett dike i mitten.
Ta en klick wasabi på fingret och dra en tunn sträng genom diket.
Se till att wasabin är jämnt och tunt fördelat i skåran.
Fyll på i mitten med en huvudingrediens.
Glöm inte eventuella kryddor t.ex. sesamfrön.

3. Rulla ihop och pressa hårt
Fukta noribladet i framkant så att norikanterna klistrar ihop.
Ta tag i nederkanten av noribladet och lyft upp.
Vik över så att nederkanten möter framkant av ris och blad.
Lyft upp framkanten på mattan och rulla ihop till en rulltårta.
Tryck samtidigt till rullen tämligen hårt. Tryck till i ändarna.

4. Skär och lägg upp
Rullen kan formas rund, oval, 3- eller 4-kantig.
Ta ut rullen ur mattan och skär 8 skivor per rulle (2-2,5 cm).
Kniven måste vara mycket vass och smal.
Gör ren kniven emellanåt, så att den inte kladdar.

Basvaror:
Japanskt ris eller annat rundkornigt klibbigt ris.
Sushi-su (sushivinäger) som smaksättare av riset.
Wasabipasta som smaksättare främst av ris rå fisk.
Inlagd ingefära (gari, shoga) serveras till maten.
Japansk soja (shoyo) alt. mirin vid sidan om i kopp.
Nori (rostade havstångsark) till ”omslag”.

Inläggsalternativ till hosomaki:
(Endast en ingrediens per rulle)

Rå fisk främst laxfilé, tonfisk, eller svärdfisk.
Bearbetad fisk t.ex. rökt lax, crabsticks, el. varmrökt ål.

Skal- & blötdjur t.ex. räkor, tigerräkor eller bläckfisk.

Grönsaker i stavform t.ex. gurka, vårlök, avokado, sparris e.d.

Forma Futomaki, Nigiri, Uramaki, Dashi-maki

Mer om sushi:
Sushiskolan, om sushi
Sushirecept, recept hosomaki
Sushiverktyg, Äta med pinnar