Maki-zushi är sushi i rulle, dvs fisk, skaldjur, grönsaker och kryddor formas tillsammans med ris till en rulle, omslutet av rostad nori (havstång) och sedan skuren i skivor.
Det finns olika slags maki-zushi. Futomaki är en tjock sådan rulle, medan hosomaki är en tunn variant.
|
|
|
|
1. Bred ut ris på noriblad
Lägg ut en sushimatta. Lägg på ett noriblad med blanka sidan nedåt.
Doppa händerna i sushivinäger (eller vatten).
Tag en näve ris och bred ut det på noribladet ca 1 cm tjockt.
Lämna ett par centimeter fritt från ris i framkant.
Gör ett ”dike” i mitten med fingret om wasabi skall ingå.
Wasabi används främst till rå fisk.
Ta en klick wasabi på fingret och dra det genom diket.
|
|
|
|
2. Fyll på med ingredienser
Fyll på i mitten med skivad fisk, grönsaker etc.
Lägg gärna en långsmal grönsaksstång i framkant.
Glöm inte eventuella kryddor t.ex. sesamfrön.
Kontrollera att ingredienserna ligger någorlunda i mittfåran.
|
|
|
|
3. Rulla ihop
Fukta noribladet i framkant så att norikanterna klistrar ihop.
Ta tag i nederkanten av noribladet och rullmattan och lyft upp.
Sätt fingertopparna på grönsaksstången.
Vik över noribladet så att kanten möter riset i framkant.
|
|
|
|
4. Pressa hårt och skär upp
Lyft upp framkanten på mattan och rulla ihop till en rulltårta.
Pressa samtidigt hårt ihop rullen. Tryck till i ändarna.
Rullen kan formas rund, oval, 3- eller 4-kantig.
Ta ut rullen ur mattan och skär 8 jämnstora skivor (2-2,5 cm).
Kniven måste vara mycket vass och smal.
Gör ren kniven då och då, så att det inte kladdar.
|
|
|
|
|
|
Basvaror:
Japanskt ris eller annat rundkornigt klibbigt ris.
Sushi-su (sushivinäger) som smaksättare av riset.
Wasabipasta som smaksättare främst av ris rå fisk.
Inlagd ingefära (gari, shoga) serveras till maten.
Japansk soja (shoyo) alt. mirin vid sidan om i kopp.
Nori (rostade havstångsark) till ”omslag”.
Inläggsalternativ i futomaki:
Rå fisk främst laxfilé, tonfisk, eller svärdfisk. Andra lämpliga fiskar, som dock bör ha varit frysta, är makrill, plattfiskar, torskfiskar och sillfiskar.
Bearbetad fisk t.ex. rökt lax, crabsticks och varmrökt ål används som inlägg, men även inlagd sill, böckling och t.o.m. lutfisk fungerar bra.
Skal- & blötdjur används flitigt, helst råa, men kokta går också bra. Främst räkor, tigerräkor och bläckfisk, men även musslor, pilgrimsmusslor, snäckor, ostron, samt sjöborrar.
Kött förekommer som inlägg, även om fisk och skaldjur är det vanliga. Rå oxfilé eller rå ryggbiff fungerar väl, liksom tillagad rostbiff, rökt eller kokt skinka.
Grönsaker används flitigt, gärna skuren i stavform, t.ex. gurka, vårlök, avokado, sparris, rotfrukter m.m.
|
|
|
|
|
Forma
Nigiri,
Hosomaki,
Uramaki,
Dashi-maki
Mer om sushi:
Sushiskolan,
om sushi
Sushirecept,
recept futomaki
Sushiverktyg,
Äta med pinnar
|
|
|