Visst kan Du laga sushi hemma!
Räkna dock med att det tar tid och är kladdigt.
Sätt av en halvdag första gången och bjud bara hem två av Dina tålmodigaste vänner som försökskaniner.
Nästa gång vet du din kapacitet och kan våga mer.
Ingredienserna
I Japan tar det upp till tio år att få anseende som en värdig sushikock och det som är absolut viktigast är att få till det perfekta riset.
Riset skall vara rundkornigt och klibbigt. Först tvättas riset noga i vatten, för att sedan ligga i blöt 30 minuter eller mer.
Därefter kokas riset, som efteråt luftas med en träspade. Slutligen smaksätts riset med sushivinäger (risvinäger, socker och salt).
Räkna med upp till 2 timmar för riskoket. Och du blir sannolikt nöjd, utan att ha tränat i 10 år.
Sushi är känt för sin råa fisk. Bästa råa fiskar är havslax, tonfisk och svärdfisk.
Andra havsfiskar går också bra t.ex. makrill, torskfiskar, plattfiskar, sillfiskar, men de bör då först ha varit ordentligt frysta i två dygn för att döda ev. parasiter.
Använd havsfisk, inte insjöfisk. Självklart skall fisken vara purfärsk.
Tänk på att köpefisk ofta är en vecka gammal när den landar i butik. Det går att skära sin egen sushifisk, men på rätt sätt är det en svår konst.
Tänk på att skära fisken över fibrerna så att den blir lättuggad.
Bearbetad fisk som rökt lax, varmrökt ål, crabsticks m.fl. går också bra.
Skaldjur t.ex. räkor och bläckfisk, används flitigt främst råa, men också kokta.
Kött förekommer ibland t.ex. rå oxfilé. Grönsaker såsom gurka, avokado, vårlök m.m. används flitigt.
Köp dock inte för många ingredienser, det blir bara krångligt. Det finns färdigskuren fisk och skaldjur att köpa.
Tillbehören
Till sushirullar behöver du noriark (havstång) som ”omslagspapper”. Köp också färdig gari (inlagd ingefära), eller tillaga den själv några dagar i förväg. Du behöver också en flaska shôyo (japansk soja), ej att förväxla med annan soja t.ex. den kinesiska. Sist men inte minst viktigt är wasabi, en stickande stark krydda liknande pepparrot. Den används som krydda till rå fisk.
|