Fotograf/bild: Film: AndNowUKnow, Anjou Bildtavla: Ulysses Prentiss Hedrick
Anjoupäron
(Anjou = klassiskt fransk-belgiskt päron)
                
                Anjou = classic French-Belgian pear
              
                
                Nec Plus Meuris, Beurré d´Anjou, Anjou = poire franco-belge classique
              
                
                Anjou = classica pera franco-belga
              
                
                Eisenbart, Anjou = klassische französisch-belgische Birne
              
                
                Anjou = pera clásica franco-belga
              
                Grupper inom
                Päron:
              
              
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Anjou är ett klassiskt päron som förekom i norra Frankrike och Belgien på 1800-talet. Det benämndes då Nec Plus Meures (Meures = kommun i nordöstra Frankrike nära Belgien). Päronet fick namnet Anjou när det infördes i England och Amerika 1842. Osäkert varför, men kanske för att det historiska namnet Anjou lät finare (Anjou var förr ett hertigdöme i nordöstra Frankrike på Medeltiden, idag Maine-et-Loires). Numera finns de största odlingarna i USA (Oregon), Australien och Argentina. Biologiskt är det en  sortvariant av arten Europeiskt päron (läs mer > Päron). Se film, klicka på "AndNowUKnow" under bilden.
Varianter: Det finns röd Anjou (brunröd, vinröd) och det finns grön Anjou (ljusgrön) som inte ändrar färg när det mognar men som kan få rodnad på solsidan. Grön är vanligast.
- Ursprung: Frankrike-Belgien.
 - Form: Ett ganska stort droppformat päron (270-285 gram).
 - Skal: Tunt, gulgrönt.
 - Fruktkött: Saftigt, smältande ("smörigt").
 - Mognad: Anjou är en vinterfrukt som skördas i oktober-november. Päron är klimaktorisk frukt - mjukhet, arom och smak utvecklas efter skörd (läs mer > Om frukt och bär). Mognar inifrån och ut i rumstemperatur vanligtvis på 7-10 dagar.
 - Smak: Söt, fyllig, lätt kryddig smak påminnande om ananas.
 - Säsong/försäljning: Oktober-mars.
 - Lagring: Vinterfrukt lagras i 6-7 månader. I rumstemperatur 3-5 dagar efter köp. Längre tid om förvarad kallt.
 - Användning: Bordsfrukt, som också passar väl i bakverk gärna då lätt omoget. Fungerar väl att kokas, stekas eller grillas.
 
Läs mer
Recept med Anjoupäron
Det finns 1 recept med Anjoupäron
- 
                
                  
                
                Bovetesallad med rucola och valnötter
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre