(Anjou = klassiskt fransk-belgiskt päron)
Anjou = classic French-Belgian pear
Nec Plus Meuris, Beurré d´Anjou, Anjou = poire franco-belge classique
Anjou = classica pera franco-belga
Eisenbart, Anjou = klassische französisch-belgische Birne
Anjou = pera clásica franco-belga
Anjou är ett klassiskt päron som förekom i norra Frankrike och Belgien på 1800-talet. Det benämndes då Nec Plus Meures (Meures = kommun i nordöstra Frankrike nära Belgien). Päronet fick namnet Anjou när det infördes i England och Amerika 1842. Osäkert varför, men kanske för att det historiska namnet Anjou lät finare (Anjou var förr ett hertigdöme i nordöstra Frankrike på Medeltiden, idag Maine-et-Loires). Numera finns de största odlingarna i USA (Oregon), Australien och Argentina. Biologiskt är det en sortvariant av arten Europeiskt päron (läs mer > Päron). Se film, klicka på "AndNowUKnow" under bilden.
Varianter: Det finns röd Anjou (brunröd, vinröd) och det finns grön Anjou (ljusgrön) som inte ändrar färg när det mognar men som kan få rodnad på solsidan. Grön är vanligast.