
Foto: Franzfoto, Wikipedia
Om brödkringlor, pretzel
(kringla, kringlor, vetekringla, pretzel, södertäljekringla, arbogakringla, smålandskringlor, Puddingbrezel, Palmbrezel, Neujahrsbrezeln, Sommertagsbrezel , Blätterteig-Nussbrezel, Laugenbrezel)
pretzel, brezel = German pastry of wheat dough shaped like a ring with two inward arm
pretzel, brezel = pâtisserie allemande de pâte de blé en forme d´anneau avec deux bras vers l´intérieur
pretzel, brezel = pasticceria tedesca di pasta di grano a forma di anello con due braccia verso l´interno
Brezel, Breze, Brezn, Bretzel, Brezet, Brezget, Brezg
pretzel, brezel = Hojaldre alemán de masa de trigo en forma de anillo con dos brazos hacia adentro
Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bakverk i form av en dubbel båge vars ändar korsar varandra och bildar öglor". Dock kallas även ringar och 8:or ibland för kringlor. Det finns olika slags kringlor, Kockskolan skiljer på brödkringlor modell tilltuggsbröd och kakkringlor lika med småkakor, till exempel Katl XII:s kringlor (läs mer > Om kringlor, kakkringlor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
BRÖDKRINGLOR
Brödkringlor kan vara större eller mindre, mjuka eller hårda och smaksatta på lite olika sätt. Ibland också fyllda. Klassiskt ett tort tilltuggsbröd till mat eller äts som snacks. Tillagas av smörrik vetebrödsdeg där grädde och ägg ingår. De klassiska kringlorna kokas innan de gräddas i ugn.
- Södertäljekringlan är en klassisk torr brödkringla bakad på vetemjöl, se dito recept.
- Arbogakringlan är en annan klassisker motsvarande Södertäljekringlan. Kan vara mjuk eller torr.
- Smålandskringlor kallas brödkringlor med inblandning av rågmjöl. Se dito recept.
BREZEL TYSKA KRINGLOR
Kringlan är särskilt populär och omhuldad i tyskspråkiga länder, med lite varierande namn lokalt (Brezel, Breze, Brezn, Bretzel, Brezet, Brezget, Brezg). I andra länder oftast benämt pretzel. Kan också avse brödstickor (läs mer > Om brödstickor). Världens största Brezel bakades i San Salvador 2015, den vägde 783,81 kilo, var 8,93 meter lång och 4,06 meter bred. Ett kringelmuseum finns i Erdmannhausen. I Kaiserslauten finns en staty av en Brezeldam. I Elsass delas Goldene Brezel ut varje år till någon som gjort en betydelsefull insats för folktraditionen i området.
Varianter: Vanligast är söta eller salta bakverk cirka 10 centimeter stora, men det finns också minivarianter ("salta kringlor") som är hårda (läs mer > Salta pinnar/-kringlor). Lokala varianter kan ha lite olika utformning och storlek. Brezel har en religiös bakgrund som fastebröd. Den äldsta bildbeskrivningen är från 1160, men brödformen är betydligt äldre än så. De finns flera (tveksamma) beskrivningar om dess uppkomst. En legend är att en bagare skulle hängas, men eftersom han var en duktig bagare fick han en sista chans "baka en kaka genom vilken solen lyser tre gånger, så slipper du bli hängd". Det finns Bezels av alla de slag och speciella till olika högtider.
- Laugenbrezel (lutkringlor) är en Brezel som doppas i lut (4% natriumhydroxidlösning eller bikarbonatlösning, jämför lutfisk) vilket ger karaktäristisk färg och smak. Garneras med grovt salt. Se film via länk nedan > Schwäbischen Laugenbrezel.
- Salta pinnar och kringlor som man kan köpa i svenska butiker är små tunna pinnar och minikringlor tillika doppade i lut som ger mörk brun färg och karaktäristisk smak. Alltså en minivariant av Lauchenbrezel. Läs mer > Om brödstickor.
- Puddingbrezel (Puddingteilchen) är kringlor med vaniljkräm.
- Palmbrezel är söta kringlor som bakas av söt vetedeg inför palmsöndagen (Jesus intåg i Jerusalem). En liknade variant är Martinsbrezel, som bakas inför St. Martinsdagen (sv. Mårtensafton), som beströs med pärlsocker.
- Neujahrsbrezeln (nyårskringlor) är stora kringlor, ibland fyllda med marsipan, 3-4 decimeter breda och väger flera kilo. Det finns också Weihnachtsbrezeln (julkringlor) av mördeg.
- Sommertagsbrezel (midsommardagskringlor) som barnen går runt med på en lång pinne.
- Burger Brezel (borgkringlor) tillagas som specialitet av slottet Burg i Solingen. Förekommer med band så att man kan hänga dem runt halsen.
- Blätterteig-Nussbrezel (Russenbrezel, Olgabrezeln) görs på smördeg och beströs med nötter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01
Läs mer
Film: Schwäbischen Laugenbrezel
Film: Gefüllte (fyllda) Brezeln
Recept med Om brödkringlor, pretzel
Det finns 4 recept med Om brödkringlor, pretzel
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Södertäljekringla, hållbara vetekringlor
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Smålandskringlor
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pretzel, Schwäbische Laugenbrezel - tyska kringlor doppad i lut
Tid: 2 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan