Västgötakorv

Fotograf/bild: Jojjen

Västgötakorv

(skinnatröt, kôrvatröt, trôteburgare)

Västgötakorv är klassisk regional korv från Västergötland och tillredd av fett griskött och korngryn, ibland kallad grynkorv kort och gott. Omhuldad av Sällskapet Grynkorvens Vänner - Grynkorvsakademien (länk nedan). Grynkorven är utsedd till Västergötlands landskapsrätt av ICA Buffé (se > Svenska landskapsrätter). Ibland kallade man förr barn för "min lilla grynkorv". Utöver Västergötland, mer omtyckt av nöjesindustrin än på matbordet (t.ex. av Povel Rammel på 1950-talet med kärvänlig innebörd eller sexuell anspelning, lyssna via länkar nedan). Kategorin grynkorv omfattar andra klassiska korvar som stångkorv och isterband som också innehåller korngryn men är rökta. Korven nästgårds heter Värmlandskorv som består av potatis i stället för gryn (se respektive korv).

Historia: Västgötakorv är en tydligt regional historia. Korven omnämns i skrift 1623 "Till den bästa grynkorfven förväller man korngryn i mjölk,..". Kajsa Warg gjorde på 1700-talet en grynkorv som förutom korngryn även innehöll mjölk, njurtalg, rödlök, oxlever, fårlever, ägg, socker, bröd, smör och russin. Inblandning av gryn, potatis och annat var förr ett sätt att dryga ut köttet som förr var en bristvara. Grisen slaktades inför jul och förvarades i saltlake varvid mjölksyrebakterier gav korven extra smak. Den kunde också torkas i kökstaket eller i visthusboden. På julbordet var den självklar tillsammans med bruna bönor eller rotmos. Ibland åt man "skinnatröt" (kôrvatröt), det vill säga vid korvtillverkningen tog skinnet slut och man fick korvsmet över. Då gjorde man "hamburgare" (trôteburgare) av smeten och stekte i pannan.

  • Korvtyp: Grynkorv (se dito), grovmald råkokt maträttskorv stoppad i naturskinn. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Smakrik.
  • Alternativ vara: Isterband, stångkorv, värmlandskorv.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i butik utom i Västergötland.
  • Jämförpris relativt annan huvudvaraMycket lågt, 75-100 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C ett par dagar. Kan frysas i 6 månader.

Innehåll: Klassisk grynkorv tillreds av fett griskött (späck/kött = 1/10) och klippta korngryn, ej hela eller krossade (gryn/kött = 1/4). Även lever och andra inälvor kan ingå. Som smaksättare ingår finhackad och finriven gul lök, kryddpeppar och salt. 

  • Köttandel *): Medel, verklig andel ~45% (angivet på paketet ~55%.  se fotnot).
  • Vattenhalt **): Högt, cirka 65%.
  • Relativ fetthalt **): Medel, cirka 22%.
  • Relativ proteinhalt **): Låg, ~
  • Kolhydrater **): Medel ~10%.
  • Salthalt **): Normalsaltad ~2%.
  • Relativ energimängd **): Medelhög, cirka 300 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.

SÅ TILLREDS OCH ANVÄNDS GRYNKORV 

Beredning: Korngrynen kokas i vatten, buljong eller mjölk till en gröt, alternativt blötläggs över natt för att mjukna. Rått eller kokt kött mals 2-3 gånger i köttkvarn tillsammans med lök (förr hackat). Det malda blandas väl med korngrynsgröten och smaksätts. Därefter stoppas den i raka svinfjälster (läs mer > Om inälvor), och sjudes på svag värme i 10-30 minuter.

Servering: Korven serveras helst nykokt. Den kan också skäras på längden och stekas i panna. Som tillbehör serveras potatismos och lingon, alternativt enligt eget önskemål. Förr åt man vanligen bruna bönor eller rotmos till.

Skaraburgare: (skinntröt, hövatröt): Om korvskinnet förr inte räckte till all smet (tröt), stekte man pannbiff av smeten vilket benämndes skinntröt eller hövatröt. Med ringa framgång har man försökt lansera dessa som Skaraburgare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Isterband

Stångkorv

Värmlandskorv

Svenska landskapsrätter

Om korv, korvtillverkning

Förvaring kött

Tillverkningsmetoder korv

Grynkorvar

Grynkorvens Vänner

Musik: Grynkorv med Povel Rammel och hans Avigkommor

Film: Om grynkorv

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Västgötakorv

Det finns 1 recept med Västgötakorv