
Fotograf/bild: Film: AndNowUKnow, Anjou Bildtavla: Ulysses Prentiss Hedrick
Anjoupäron
(Anjou = klassiskt fransk-belgiskt päron)
Anjou = classic French-Belgian pear
Nec Plus Meuris, Beurré d´Anjou, Anjou = poire franco-belge classique
Anjou = classica pera franco-belga
Eisenbart, Anjou = klassische französisch-belgische Birne
Anjou = pera clásica franco-belga
Grupper inom
Päron:
Anjou är ett klassiskt päron som förekom i norra Frankrike och Belgien på 1800-talet. Det benämndes då Nec Plus Meures (Meures = kommun i nordöstra Frankrike nära Belgien). Päronet fick namnet Anjou när det infördes i England och Amerika 1842. Osäkert varför, men kanske för att det historiska namnet Anjou lät finare (Anjou var förr ett hertigdöme i nordöstra Frankrike på Medeltiden, idag Maine-et-Loires). Numera finns de största odlingarna i USA (Oregon), Australien och Argentina. Biologiskt är det en sortvariant av arten Europeiskt päron (läs mer > Päron). Se film, klicka på "AndNowUKnow" under bilden.
Varianter: Det finns röd Anjou (brunröd, vinröd) och det finns grön Anjou (ljusgrön) som inte ändrar färg när det mognar men som kan få rodnad på solsidan. Grön är vanligast.
- Ursprung: Frankrike-Belgien.
- Form: Ett ganska stort droppformat päron (270-285 gram).
- Skal: Tunt, gulgrönt.
- Fruktkött: Saftigt, smältande ("smörigt").
- Mognad: Anjou är en vinterfrukt som skördas i oktober-november. Päron är klimaktorisk frukt - mjukhet, arom och smak utvecklas efter skörd (läs mer > Om frukt och bär). Mognar inifrån och ut i rumstemperatur vanligtvis på 7-10 dagar.
- Smak: Söt, fyllig, lätt kryddig smak påminnande om ananas.
- Säsong/försäljning: Oktober-mars.
- Lagring: Vinterfrukt lagras i 6-7 månader. I rumstemperatur 3-5 dagar efter köp. Längre tid om förvarad kallt.
- Användning: Bordsfrukt, som också passar väl i bakverk gärna då lätt omoget. Fungerar väl att kokas, stekas eller grillas.
Läs mer
Recept med Anjoupäron
Det finns 1 recept med Anjoupäron
-
Bovetesallad med rucola och valnötter
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre