
Matcha, Japan
(Japanskt grönt te, Nishiocha)
Grupper inom
Grönt te:
Hälsa: Eftersom teet används malt i dryck och mat blir effekten av näringsämnen extra hög. Därför innehåller te i form av matcha extra höga halter av en antioxidant benämnd EGCG, som i naturmedicinen tillskrivs allsköns mirakelliknande egenskaper. Matcha sägs skydda hjärnceller och därmed motverka alzheimer och åldrande, skydda mot skadliga bakterier och bekämpa vissa cancerceller, påskynda ämnesomsättningen och därmed minska bukfettet osv. Vetenskaplig grund för påståendena saknas.
SÅ ANVÄNDS MATCHA
Matchapulvret blandas med hett vatten till lagom smakstyrka och konsistens. Klassiskt i japanska teceremonier. Förutom som tedryck används matcha också som smaksättare av glass, smoothies, bakelser, sushi m.m. vilket ger varan tydlig grön färg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06