Gult te

Gult te

(Junshan Yinzhen, Huoshan Huangya, Meng Ding Huangy, Da Ye Qing, Huang Tang)

Gult te var förr ett mycket exklusivt te i Kina reserverat för kejsaren och hans närmaste, för att gult var den kejserliga färgen. Sättet att tillverka detta te var bortglömt i över 100 år och återupptäcktes på 1970-talet. Det är fortfarande det minst producerade teslaget. Gult te plockas, soltorkas och upphettas på samma sätt som grönt te. Därefter ångas bladen fuktiga, varefter de staplas i en hög som täcks över så att bladen blir uppvärmda i en fuktig miljö. Detta medför att den gräsiga smaken mildras varvid karaktär och smak närmar sig det vita teet. Gula tesorter från Kina är bland andra Junshan Yinzhen, Huoshan Huangya, Meng Ding Huangy, Da Ye Qing, Huang Tang.

Hälsa: Gult te anses ha lugnande och avkopplande verkan. Det innehåller liksom grönt te, mer antioxidanter och andra näringsämnen än svart te och anses därför häsosammare. Läs mer > Grönt te.



SÅ ANVÄNDS GULT TE

Gult te kan avnjutas när som helst på dagen för sin lugnande verkan. Passar inte ihop med mat för att det har för tunn, subtil smak. I Kina används gult te som exklusiv gåva.

Bryggning ("Western style"): 1 rågad tsk per tekopp (2 gram/3 dl). Vattentemperatur 85°C (2,5 dl kokhett vatten + 0,5 dl kallt kranvatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 2 minuter (påtår 1 minut) Läs mer > Tillagning te.

Ceremoniell bryggning ("Easterns style"): 3 tsk (5 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 85°C. Dragningstid 5 sekunder (4 gånger påtår à 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.

Smak: Smaken är mildare och mindre "gräsig" än grönt te. Det är ett rent te, friskt som sommardagg och med en subtil kvardröjande sötma. Ett te fräscht som grönt te och samtidigt med den elegans som präglar vitt te.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Allt om te

Tillverkning te

Tillagning te

Teceremonier

Film: Yellow Tea

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj