
Klassificering öl
Grupper inom
Öltyper:
Öl klassas/grupperas i branschen utifrån tillverkningsmetoderna underjäst (lager), överjäst (ale) och spontantjäst. Öltyp anges vanligen varifrån ölet en gång tillverkades t.ex. Dortmund. Ibland utifrån någon egenskap t.ex. rököl. Att som för vin gruppera öl med avseende på färg och smak är inte brukligt.
Ölets upplevda smak är dock intressantare för Spisa än tillverkningsmetod eller ursprungsort. Ett arbete pågår för att åstadkomma en klassificering i smakområden. T.v. gäller endast den klassiska tillverkningsindelningen. Enskilt öl beskrivs på följande sätt.
- Smakgrupp: Ej f.n.
- Öltyp: Enligt klassisk indelning.
- Ursprung: Producent, (region, distrikt), land.
- Pris 2010-06: Pris/flaska, pris/liter.
Systembolagsnummer. - Passar till: Enligt Spisa´s smakguide.
- Serveringstemperatur: Väl kyld 6-8°C. Kall 8-10°C. Källarsval 10-12°C. Sval 12-15°C. Engelsk rumstemeratur 15-20°C.
- Egenskaper: Beska, fyllighet och sötma. 5-gradiga skalor: obetydlig, viss, medel, tydlig, utpräglad.
- Alkoholhalt: Volym-%.
- Färg: Omdöme enligt Systembolaget eller leverantör.
- Doft: Omdöme enligt Systembolaget eller leverantör.
- Smak: Omdöme enligt Systembolaget eller leverantör.
- Råvara: T.ex. kornmalt.
E-nummer? Ekologiskt odlat? - Kommentar: Kommentar om ölet. Uppgifter om producent, distrikt etc redovisas separat.
Kopieringsmall internt Kunskapskokboken:
Smakgrupp:
Öltyp: Ljus medium lager (Europeisk lager)
Ursprung:
Pris 2011-08: Flaska 33cl: kr ( kr/liter).
Burk 33cl: kr, burk 50cl: kr, petflaska 50cl: kr.
Systembolagsnummer
Passar till
Serveringstemperatur: Väl kyld 6-8°C. Kall 8-10°C. Källarsval 10-12°C. Sval 12-15°C. Engelsk rumstemeratur 15-20°C.
Egenskaper: beska, sötma, fyllighet.
Alkoholhalt: Volymprocent %.
Färg:
Doft:
Smak:
Råvara:
Tillverkad av ekologiska råvaror.
Kommentar: