Öl klassas/grupperas i branschen utifrån tillverkningsmetoderna underjäst (lager), överjäst (ale) och spontantjäst. Öltyp anges vanligen varifrån ölet en gång tillverkades t.ex. Dortmund. Ibland utifrån någon egenskap t.ex. rököl. Att som för vin gruppera öl med avseende på färg och smak är inte brukligt.
Ölets upplevda smak är dock intressantare för Spisa än tillverkningsmetod eller ursprungsort. Ett arbete pågår för att åstadkomma en klassificering i smakområden. T.v. gäller endast den klassiska tillverkningsindelningen. Enskilt öl beskrivs på följande sätt.
Kopieringsmall internt Kunskapskokboken:
Smakgrupp:
Öltyp: Ljus medium lager (Europeisk lager)
Ursprung:
Pris 2011-08: Flaska 33cl: kr ( kr/liter).
Burk 33cl: kr, burk 50cl: kr, petflaska 50cl: kr.
Systembolagsnummer
Passar till
Serveringstemperatur: Väl kyld 6-8°C. Kall 8-10°C. Källarsval 10-12°C. Sval 12-15°C. Engelsk rumstemeratur 15-20°C.
Egenskaper: beska, sötma, fyllighet.
Alkoholhalt: Volymprocent %.
Färg:
Doft:
Smak:
Råvara:
Tillverkad av ekologiska råvaror.
Kommentar: