
Tillsatser i ost
Tillsättning av syrakultur och ostlöpe i ystmjölken ingår alltid vid osttillverkning. Därutöver tillsätts en rad andra ämnen bl.a. för att åstadkomma lång hållbarhet.
- Koksalt (natriumklorid) tillsätts som smaksättare, konserveringsmedel och konsistensgivare, medverkar till att vattna ur färsk ostmassan till fastare form. Klassan inte som tillsats utan som råvara (läs mer > Om salt, koksalt).
- Kaliumsorbat (E202) tillsätts vaxad ost som antimögelmedel.
- Natriumnitrat (E251) skyddar mot skadlig gäsning.
- Natamycin (E235) sprayas på ost som antimögelmedel.
- Kalciumklorid (E509) förbättrar ostens ystbarhet.
- Lysozym (E1101) är ett enzym som används ibland som katalysator vid spjälkning av sockerarter.
- Annatto (E160B) används för att få gulorange ostskorpa.
- Mögelkulturer tillsätts vit- och blåmögelostar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12