Tysk översättning Beinwurst, Bockwurst, Bregenwurst, Brägenwurst, Dauerwurst, Dürre Wurst, Feldkieker, Feldgieker, Fleischwurst, geräucherte Würste, Jagdwurst, Katenrauchwurst, Kohlwurst, Lungenwurst, Krakauer, Landjäger, schnittfeste Würste, streichfähige Würste, Teewurst, Zungenwurst

Tyskland är korvlandet nummer ett i världen och det finns massvis med olika korvar och branschbegrepp (läs mer > Tillverkningsmetoder korv). Här ett urval. Många klassiska korvar presenteras i separata avsnitt.

  • Beinwurst ("benkorv") maträttskorv  = köttbitar från grisens alla delar och späck, sammanpackade till en stor klump omsluten av nötfjälster och vanligtvis rökt. Skivbar. Till exempel Churer Beinwurst (bild ovan).
  • Blutwurst ("blodkorv") maträttskorv = korv innehållande blod. Läs mer > Blodkorv.
  • Bockwurst ("bockkorv") maträttskorv = klassisk tysk fläskkorv liknande bratwurst. Läs  mer > Bockwurst.
  • Bratwurst ("stekkorv") maträttskorv = smakrik, tjock eller halvtjock maträttskorv. Det är Tysklands mest kända korv, spridd till stora delar av världen. Läs mer > Bratwurst.
  • Bregenwurst, Brägenwurst ("hjärnkorv", bregen på lågtyska = hjärna) maträttskorv = korv av griskött, späck och gris- eller kalvhjärna. 
  • Brühwurst ("buljongkorv") = kokt färskkorv.
  • Brätwurst gammeltyska = bratwurst (se dito). Jämför Wurstbrät nedan.
  • Currywurst maträttskorv = bratvurst eller annan korv serverad med tomatsås innehållande currypulver, eller en curryketchup. Läs mer > Bratwurst.
  • Dauerwurst ("hållbar korv") = torkad eller rökt korv med lång hållbarhet. Skivbar.
  • Dürre Wurst (dürre = torkperiod) = extra torkad korv, t.ex. Dürre Braunschweiger, kabanoss och Jagdtwurst. Skivbar.
  • Feldkieker / Feldgieker ("fältkikare") påläggskorv = korttjock skivbar fläskkorv motsvarande salami, till exempel Eichsfelder Feldgieker.
  • Fleischwurst = köttkorv.
  • Frankfurter ("från frankfurt") maträttskorv = klassisk kokt korv. Läs mer > Wienerkorvar, Frankfurter.
  • Geräucherte Würste = rökta korvar.
  • Jagdwurst ("jaktkorv") påläggskorv av fläskkött eller nötkött (inte viltkött). Namnet för att korven ansågs lämplig att ha med att knapra på under jakten. Jämför Landjäger.
  • Katenrauchwurst ("stugrökt korv") = gammal rökmetod där korven hänges upp i köket över rök från öppen eld. Salamityp, skivbar.
  • Kohlwurst, Lungenwurst ("kålkorv, lungkorv") maträttskorv = kraftigt rökt korv som innehåller lunga, fläskkött och späck. Serveras vanligen med Knieperkohl, en slags surkål. Skivbar. I Danmark kallad Kål-pölse.
  • Knackwurst ("sprickkorv, knäppkorv") maträttskorv = avger knäppande ljud när korven spricker. Läs mer > Knackwurst, Bangers.
  • Krakauer (pol. Krakowska) maträttskorv = korv från Krakow i Polen. Vanligtvis avses en kallrökt korv med högt köttinnehåll, till lika delar av nöt- och fläskkött. Skivbar.
  • Landjäger är en rökt hårdtorkad, rektangulär schweizisk fläskkorv. "Landjäger" var på 1800-talet schweiziska landsbygspoliser. Att korven fick detta namn lär bero på att korvens styvhet liknades med de "rakryggade" poliserna.
  • Leberkäse ("leverost") påläggskorv = fast leverpastej, en slags finmald köttfärslimpa. Innehåller inte ost, ibland inte ens lever. Läs mer > Leberkäse.
  • Mett = hackat fläskkött.
  • Mettwurst maträttskorv = tysk rökt tjock fläskkorv ofta kryddad med vitlök. Förebild till svensk medisterkorv och medwurst (se respektive).
  • Nürnberger maträttskorv =  liten gråvit klassisk fläskkorv. Läs mer > Nürnberger Rostbratwurst.
  • Rohwurst ("råkorv") är inte rå utan en tillverkningsmetod. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Schnittfeste, snittfähige, Schnittwurst = skivbar korv. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Streichfähige Würste = bredbara korvar. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Sülzwurst = sylta, som i Tyskland betraktas som "Kochwurst". Läs mer > Sylta.
  • Teewurst påläggskorv = nordtysk röktorkad och bredbar fläskkorv, ibland innehållande nötkött, som vanligtvis stoppats i konstskinn. Namnet för att den vanligen serverades som eftermiddagsmål.
  • Trockenwurst = torkad korv t.ex. salami. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Weisswurst ("vitkorv") är en kokt färskkorv. Läs mer > Weisswurst, Boudin blanc.
  • Wurstbrät (brät) = korvmassa, det vill säga hackat eller malt kött med vatten och kryddor. "Brät" från gammeltyskans brâto = rent kött, mjukdelar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
  • Zungenwurst är en blodkorv med bitar av oxtunga.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Tillverkningsmetoder korv

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj