
Fotograf/bild: Film: Plant Abundance, armenian cucumber. Bild: Specialty Produce
Armenisk gurka
(armenisk gurka)
Latin: Cucumis melo var. flexuosus
armenian cucumber, snake melon = melon that tastes and is used as a cucumber
concombre arménien = melon qui a le goût et s´utilise comme concombre
tortarello, commarella, meloni serpentini, cetriolo armeno = melone che sa e si usa come cetriolo
Armenische Gurke = Melone die wie eine Gurke schmeckt und verwendet wird
pepino armenio = melón que sabe y se usa como pepino
Grupper inom
Meloner:
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Västra Asien.
- Form och vikt: Gurkliknande, fårad men inte knottrig. Oftast böjd, ormliknande. Vanligen långsmal 25-40 centimeter lång, men kan bli upp till metern lång. Som ung liknade slanggurka med fröhus i mitten, på äldre tjockare frukt bildas hålighet som på meloner.
- Skal och färg: Grön, blekgrön eller krämfärgad tunt skal med eller utan gröna ränder. Skalet är inte beskt och frukten skalas sällan.
- Fruktkött: Ljusgrönt eller blekgrönt, krispigt och saftigt.
- Smak: Friskt, milt syrlig liknande slanggurka, men också sötaktig.
- Mognad: Sommar. Frukten bleknar vid mognad och får stark muskarom.
- Alternativ vara: Slanggurka, sockermeloner.
- Säsong/försäljning: Sommar.
- Förvaring: Svalt som slanggurka +12°C.
Historia: Vetenskapsmannen Fredric Hasselquist reste i mitten av 1700-talet på uppdrag av Carl von Linné till Mellanöstern för att utforska den botaniska världen. Han uppmärksammade då den "egyptiska eller håriga gurkan, Cucumis chate" som idag klassas som en variant av den armeniska gurkan. Han omdöme var "drottningen av gurkor, söt, fast och hälsosam".
SÅ ANVÄNDS ARMENISK GURKA
Armenisk gurka kan används på samma sätt som slanggurka i sallader och som smörgåspålägg. I Mellanöstern lägger man in gurkan i lag, som då brukar kallas Pickled Wild Cucumber (namnet förekommer även för annan gurka). Läs mer > Om inlagd gurka. Man kan pressa frukten till juice.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08